Strasti Otce vlasti: ČT natáčí film o mladém Karlu IV.

Příští rok uplyne sedm set let od narození Karla IV. Česká televize oblíbeného a pro tuzemské dějiny významného Lucemburka připomene hraným televizním snímkem o začátcích jeho panovnické „kariéry". V hlavní roli historického filmu Hlas římského císaře se představí Kryštof Hádek.

Příběh o Karlu IV. je dalším českotelevizním snímkem o významné osobnosti českých dějin. K 600. výročí upálení Jana Husa ČT nedávno odvysílala trilogii, kde slavného reformátora pro změnu ztvárnil Matěj Hádek. Režisér Jan Svoboda a scenáristka Eva Kantůrková se snažili co nejvěrněji přiblížit tehdejší situaci a názory slavného reformátora. Historickou přesnost chce dodržet i Karel IV.

„Zatímco tradiční obraz Karla IV. je v české filmové a televizní tvorbě spíše idylicky rozmarný, vzpomeňme jen známé filmy Noc na Karlštejně nebo Slasti Otce vlasti, naším cílem je co možná nejvěrnější reflexe jeho života a činů v intencích historického dramatu,“ potvrdil kreativní producent snímku Jan Maxa.

Kryštof Hádek jako Karel IV. a Tereza Voříšková jako Blanka z Valois
Zdroj: ČT

Scenárista a režisér Václav Křístek si z Karlova bohatého života vybral období, v němž se mladý panovník musel vymanit z vlivu dominantního otce Jana Lucemburského a najít vlastní úlohu v historii. Jejich vztah bude leitmotivem filmu, svou, trochu mystickou roli, sehraje také matka Karla IV. Eliška Přemyslovna. 

Žádná země neměla nadbytek dobrých vladařů. Karel IV. dobrý vladař skutečně byl. To ctíme a nelišíme se v tom od předchozích zpracování. Přesto bude náš Karel IV. trochu jiný, protože historici za poslední dobu přišli s velkým množstvím nových informací, především o vztahu mezi ním a jeho otcem Janem Lucemburským.
Václav Křístek
režisér a scenárista filmu

Tvůrci by rádi, aby si diváci uvědomili, že cesta ke Karlovým pozdějším úspěchům nebyla snadná a samozřejmá. „Karel IV. je širokou veřejností vnímán jako Otec vlasti, budovatel Prahy a zakladatel naší první univerzity, málokdo ale ví, jak složitou cestu musel ujít, než se stal panovníkem nejen na českém trůnu, ale i v tehdejší obdobě sjednocené Evropy, ve Svaté říši římské. Oslavu sedmi set let od jeho narození tak vnímáme jako ideální příležitost pro to, abychom prostřednictvím filmu zmapovali význačnou část jeho života od dětství až po korunovaci římským králem,“ doplnil Jan Maxa.

Karlova otce a předchůdce na českém trůně Jana Lucemburského ztvární Stanislav Majer, matku Elišku Přemyslovnu Hana Vagnerová a jeho první manželku Blanku z Valois Tereza Voříšková. V dalších rolích se objeví Petr Jeništa, Marián Geišberg, Norbert Lichý či Jaroslav Plesl.

Má role v Hlasu pro římského krále začíná v době, kdy mu bylo kolem dvaceti let, a je primárně o jeho vztahu s otcem Janem Lucemburským na pozadí politických událostí a cestě za titulem římského krále. Tehdy se intrikovalo možná tolik jako dnes.
Kryštof Hádek
představitel Karla IV.

Snímek Hlas pro římského krále se začal natáčet v těchto dnech. Štáb a  téměř tisíc účinkujících zavede mimo jiné na hrady Švihov, Kost, Pernštejn nebo do třebíčské katedrály.

Začalo natáčení filmu o Karlu IV. (zdroj: ČT24)