Raději vloupání než bankrot, míní hrdinové pandemického westernu Poberta

Začalo natáčení komedie Poberta (zdroj: ČT24)

Na svérázný způsob, jak zabránit bankrotu, přijdou hrdinové nové komedie Poberta. Film s prvky westernu zasadil režisér Ondřej Hudeček do svého rodiště v okolí Strážnice na Hodonínsku, kde v těchto dnech natáčí. V hlavních rolích se objeví například Matyáš Řezníček nebo Václav Neužil. V kinech by se měl Poberta, vznikající v koprodukci České televize, objevit začátkem roku 2025.

Když se napravený zloděj vrátí z vězení domů, zažije šok – policista, který ho nechal zavřít, má milostný románek s jeho matkou. Ani strážce zákona, v podání Václava Neužila, ale nemá čisté svědomí. „Čenda je člověk, který se chce mít dobře a dělá pro to všechno možné, a ne vždycky v mezích zákona, i když je to policajt,“ naznačil.

Zákon má přitom v jihomoravském příhraničním maloměstě svůj vlastní výklad. Zvlášť během lockdownu v období pandemie covidu-19, kdy se děj odehrává. Místní se rozhodnou vypořádat se s dopadem na strážnickou ekonomiku po svém. „Napadl mě příběh o partě zlodějů, kteří v době pandemie dělají falešné krádeže, aby krachujícím firmám pomohli se zachránit před bankrotem,“ upřesnil Ondřej Hudeček.

Inspirace Hodonínskem

„Chtěl jsem natočit něco z kraje, ze kterého pocházím, takže to byla taková celoživotní inspirace tím prostředím,“ dodal. Filmová kamera tak diváka zavede také do vesniček Radějov, Petrov, ale i blízkého centra slováckého folkloru.

Pro režiséra je natáčení Poberty celovečerním hraným režijním debutem. Za sebou už ale má třeba dokument Pásky z Nagana o olympijském úspěchu českých hokejistů, za nějž obdržel Cenu české filmové kritiky. Českého lva a také cenu z festivalu Sundance má za krátkometrážního Furianta, který je portrétem klasika českého divadla Ladislava Stroupežnického (přehrát lze v iVysílání).