Příběhy lidí, kteří profesní život zasvětili erotice. Nová kniha odkrývá sexuální tabu

Události v kultuře: Bohemian Taboo Stories (zdroj: ČT24)

Dvacet příběhů osobností, které se věnují neobvyklým profesím a mají společné téma – erotiku. Zpracovává je kniha Bohemian Taboo Stories, která chce formou osvěty ukázat jiný pohled na lidskou sexualitu a odkrýt tabu, která jsou s ní často spojována. Na publikaci spolupracovalo čtrnáct autorů, ilustrátorů i fotografů. Jednotlivé příběhy přitom pojali každý po svém.

Jednou z osobností, které nová kniha představuje, je designérka Riwaa Nerona. Navrhuje a vyrábí korzety pro ženy i muže.

„O korzetu panuje romantická představa, že ten kdo ho nosí v něm trpí a pro někoho to může být samozřejmě vzrušující zážitek. Korzet, pokud je ušitý co nejlépe, tak je něco jako osobní ochránce,“  uvedla návrhářka, pro kterou korzety představují životní styl.  Zabývá se historií jejich nošení a učí je nosit ostatní. Každý kousek je na míru. Výroba jednoho korzetu jí trvá až  třicet hodin.

Další část knihy pak čtenářům například přibližuje prostředí laboratoře, která zkoumá lidskou sexualitu ve všech oblastech. Skupina lékařů, sexuologů i antropologů bádá nad dysfunkcemi, sexuálními fantaziemi, ale i nad tím, jak se s příchodem sociálních sítí změnil způsob seznamování napříč českou populací.

  • Bohemian Taboo je společnost, která chce vytvořit společnou platformu vhodnou pro vzdělávání, osobní rozvoj, podporu současného umění, alternativních komunit, výzkum a asistenci v činnostech, které mají přesah i do oblasti sexuality a erotiky. Jejím prvním počinem je kniha Bohemian Taboo Stories. 
  • Zdroj: Bohemian Taboo

„Některé věci budou vždycky tabu. Také jak pro koho, ale v dnešní době dochází k určité detabuizaci těch nejobvyklejších preferencí z ranku BDSM, dominance, submise, sadismus, masochismus. Dochází k rozšíření těchto preferencí s rozvojem technologií,“ vysvělila vedoucí laboratoře Kateřina Kvapilová z Národního ústavu duševního zdraví.  

Na kliniku přichází lidé s konkrétními sexuálními problémy, ale i ti, co se anonymně účastní celonárodních výzkumů.

Dvacet příběhů spjatých se sexualitou

Svými příběhy do knihy přispěl také historik, fotograf nebo pořadatel fetiš akcí, sběratel erotického umění nebo zakladatelka organizace na pomoc prostitutkám. Někteří jsou veřejně známí, o některých je slyšet poprvé. O svých osobních tabu se nebáli promluvit a přetvořili je v něco užitečného pro ostatní. 

Texty doplňují fotografie a ilustrace, které vznikly přímo na základě inspirace jednotlivými povídkami.

„Na jednu stranu jsme ochotní tolerovat spoustu věcí, sexuálních orientací a podobně, a na druhou stranu nejsme schopni mluvit o své vlastní sexualitě, a už vůbec nejsme schopní o tom mluvit s dětmi,“ uvedl autor knihy Michal Rejzek. Cílem publikace, která vznikala téměř dva roky, je formou osvěty odkrýt tabu a ukázat jiný pohled na oblast lidské sexuality.