Parkinsonova nemoc změnila život Michaelu J. Foxovi, čestný Oscar ocenil, že herec ho mění jiným

Americká filmová akademie udělila čestné Oscary (zdroj: ČT24)

Filmoví herci a tvůrci si pro filmové Oscary dojdou až na jaře příštího roku, Akademie filmového umění a věd už ale udělila takzvané čestné Oscary. Ocenění přihlížející k dlouhodobému přínosu kinematografii udělila filmaři Peteru Weirovu, režisérce Euzhan Palcyové i autorce filmových písní Diane Warrenové. Laureátem se rovněž stal herec Michael J. Fox, jehož akademie ocenila za podporu výzkumu Parkinsonovy nemoci. Sám Fox si tuto diagnózu vyslechl ani ne jako třicetiletý.

Popularitu dnes jednašedesátiletý herec získal díky sci-fi komediím Návrat do budoucnosti z druhé poloviny osmdesátých let. Coby zamilovaný středoškolák cestoval spolu s vyšinutým géniem v podání Christophera Lloyda časem celkem třikrát.

Nedlouho po skončení trilogie mu byla diagnostikována Parkinsonova nemoc. Fox neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy nejprve tajil.

Později přiznal, že nejtěžší na jeho diagnóze bylo „poprat se s nejistotou“ a že svou diagnózu léta skrýval, protože „jsem nevěděl, jestli se publikum dokáže smát, když ví, že se potýkám s problémy“. V autobiografii Lucky Man se svěřil, že začal pít a téměř tím rozvrátil vlastní manželství.

Proměnil děsivou diagnózu v odvážnou misi

S pravdou na veřejnost vyšel až na přelomu milénia. Tehdy byl jednou z hvězd komediálního seriálu Všichni starostovi muži. Před kameru se vrátil i později – a sám ze sebe si dělal legraci v sitcomu Show Michaela J. Foxe, když hrál moderátora, jemuž diagnostikují právě Parkinsonovu nemoc.

„Sobecky jsem si vzal hodně času, kdy jsem se zaměřil na sebe. Zabýval jsem se pouze tím, jak to ovlivňuje mě,“ zhodnotil Michal J. Fox později v pořadu CBS Sunday Morning své vyrovnávání se s diagnózou.

V roce 2000 založil nadaci věnující se výzkumu Parkinsonovy nemoci, získat se mu podařilo už jeden a půl miliardy amerických dolarů. Za svou dlouholetou činnost v této oblasti obdržel nyní od oscarové akademie Cenu Jeana Hersholta. Uděluje se umělcům za humanitární činnost.

„Nejdřív jsem si myslel, že si dělají legraci. Hlavní je, že pro nadaci je skvělé získat takovouto pozornost od nejprestižnější instituce v zábavním průmyslu,“ uvedl oceněný Fox. Při předávání mu vstoje tleskali Tom Hanks nebo Jennifer Lawrenceová. Čestného Oscara mu předával jeho přítel Woody Harrelson. „Proměnil děsivou diagnózu v odvážnou misi,“ nechal se slyšet.

„Čekala jsem 34 let“

Americká filmová akademie letos čestným Oscarem ocenila také režiséra Petera Weira známého díky snímkům jako Truman Show nebo Společnost mrtvých básníků. Za oba tituly byl nominován na Oscara. Nominací má nicméně celkem pět, všechny za nejlepší režii s výjimkou romantického dramatu Zelená karta, kde akademici vyzdvihli jeho scénář.

Držitelé čestných Oscarů 2022: Euzhan Palcyová, Michael J. Fox, Diane Warrenová, Peter Weir
Zdroj: AP/Richard Shotwell/ČTK

Řadu nominací, ale žádného Oscara – až nyní toho čestného – má i další letošní laureátka Diane Warrenová. Písně této autorky zazněly ve více než stovce snímků. Napsala mimo jiné song I Don't Want to Miss a Thing, který nahrála kapela Aerosmith pro katastrofický film Armageddon. „Čekala jsem 34 let, abych to mohla říct: Chtěla bych Akademii poděkovat,“ uvedla Warrenová při přebírání sošky.

Děkovala rovněž režisérka Euzhan Palcyová. Ta se stala první černoškou, která režírovala film pro velké hollywoodské studio. Snímek Bílé období sucha měl premiéru v roce 1989 a odehrává se za apartheidu v Jihoafrické republice. Hvězdné obsazení uvádí jména Marlona Branda, Donalda Sutherlanda či Susan Sarandonové.

Sošky Oscarů za filmové počiny roku 2022 si vítězové převezmou 12. března toho příštího. Už těsně před vánočními svátky akademie zveřejní užší výběr, finální nominace budou známy koncem ledna. Českou kinematografii zastupuje historický velkofilm Il Boemo o skladateli Josefu Myslivečkovi.