Nikdy nezklamou, i když už měli lepší koncerty, hodnotí Depeche Mode v Praze hudební publicista

Už podvanácté zahráli v Česku Depeche Mode, nedělní koncert ale patřil k největším vystoupením této britské kapely v tuzemsku. Na letišti v pražských Letňanech ho sledovalo na šedesát tisíc fanoušků. Zazněly jak písně z nového alba Memento Mori, k němuž „Depešáci“ vyrazili na turné, tak starší hity. „Viděl jsem v podání Depeche Mode v Praze už lepší koncerty, ale rozhodně tato kapela nezklame,“ zhodnotil koncert hudební publicista Jaroslav Špulák. Skupina už oznámila, že se do Prahy opět vrátí příští rok.

Začátek koncertu zhruba o čtvrt hodiny odložil silný déšť. Jako předskokani nastoupili domácí synthpopová formace Lakeside X a němečtí Hope. „Na začátku vystoupení Depeche Mode nemělo takový spád, jako by lidé na pódiu i v publiku byli ještě prokřehlí,“ sdělil své dojmy Špulák.

„To se ale časem změnilo, a jak koncert postupoval k finále, kdy se hrají vždycky ty největší pecky, tak tam už to gradovalo a závěr byl kolosální,“ dodal nicméně. Fanoušci se tak dočkali písní Walking in My Shoes, Everything Counts nebo Enjoy the Silence, po přídavcích koncert vyvrcholil skladbou Personal Jesus z alba Violator.

Bez Andrewa Fletchera

Koncert začal písní My Cosmos Is Mine z novinky Memento Mori, kterou Depeche Mode vydali letos na jaře jako první desku bez klávesisty Andrewa Fletchera, který zemřel o rok dříve.

„Byť Andy Fletcher nebyl autor muziky a na hudbě se podíleli ti, kteří ji skládali vždycky, tedy zpěvák Dave Gahan a kytarista Martin Gore, tak to album mělo svůj význam, protože bylo na rozloučenou,“ míní Špulák.

Z poslední desky kapela také zařadila do setlistu nejvíce písniček. Podle hudebního publicisty mohli fanoušci Fletchera postrádat sice jako dlouholetého člena kapely, ale ze silného zvuku koncertu jeho nepřítomnost na pódiu nic neubrala.

Jaroslav Špulák o koncertě Depeche Mode (zdroj: ČT24)

„Kapela Depeche Mode, pokud jde o tu instrumentální složku, dokáže na pódiu vždycky předvést to, co má. Hodně používá podpůrných zvuků, hodně elektroniky. Trochu pochybuji o zpěvu Davea Gahana, mám pocit, že nebyl v úplně nejlepší formě. Ale každopádně někdy v polovině koncertu se jeho výkon podstatně zlepšil,“ hodnotí Špulák.

Depeche Mode v Česku cítí podporu

Soudí, že koncert obstál i po vizuální stránce a z hlediska dobré viditelnosti show. „K dispozici byly také dvě obrazovky po stranách, takže i ti, co seděli na tribunách, což bylo poměrně daleko, viděli dobře na dění na pódiu. Navíc Depeche Mode měli před hlavní scénou dlouhé molo, které často využívali, nejvíce mezi diváky chodil zpěvák Dave Gahan. Vizuálně to byl klasicky velký koncert, viděl jsem samozřejmě už koncerty vizuálně zajímavější,“ shrnul Špulák.

Na koncert do Letňan se sjeli fanoušci jak z tuzemska, tak rovněž z okolních zemí. Depeche Mode, soudí hudební publicista, dokáží oslovit nejen generaci, která zažila vrchol skupiny v osmdesátých letech, ale i současné mladé posluchače. Časté koncertování v Česku svědčí o tom, že v tuzemsku mají „Depešáci“ početný fanklub.

„Získali si k naší zemi vztah už před revolucí. Depeche Mode byla jedna z mála západních kapel, které tady vystoupily, a byl to opravdu vzácný moment, protože kapely z venku sem nejezdily,“ připomíná Špulák. „Cítí tu obrovskou podporu. A která kapela by nejezdila do země, kde ji mají rádi.“

Depeche Mode se vrátí už příští rok. Plánují dokonce koncerty dva – 22. a 24. února v pražské O2 areně.