Neviditelnými herci století se stali Maciuchová a Preiss, jejich hlasy dosáhly až do vesmíru

Vítězi rozhlasové ankety Neviditelný herec století se stali Hana Maciuchová a Viktor Preiss. Speciální ročník doplnil každoroční anketu, v níž veřejnost hlasuje o nejpopulárnějším hereckém výkonu na vlnách Českého rozhlasu za uplynulou sezonu.

Nominaci na Neviditelného herce století získalo deset herců a deset hereček. O vítězi mohli posluchači hlasovat na internetu, sešlo se přes 82 tisíc hlasů. 

Za Hanu Maciuchovou, která předloni zemřela, cenu převzala její sestra Silvie Marková. „Práci v rozhlase milovala, několikrát se z toho vyznala,“ uvedla.

Také Viktor Preiss při převzetí ceny ocenil svou rozhlasovou práci. „Rozhlas mi dal hodně příležitostí, hodně setkání s lidmi, které bych nikdy nečekal, že vůbec poznám,“ řekl. „Rozhlas jsou především lidi, kteří tu práci milují, a já ji mám také moc rád,“ dodal.

Hlasy vítězů nechal rozhlas s pomocí krátkých vln vyslat z radiové stanice v Dolních Břežanech skrz zemskou atmosféru do vesmíru.

Oslavy stoletého výročí

Výsledky Neviditelného herce století vyhlásil Český rozhlas na galavečeru na Nové scéně Národního divadla. Vyhlašování zároveň živě přenášel na svých vlnách. Speciální ročník se konal u příležitosti výročí sta let od zahájení pravidelného vysílání.

V rámci oslav nachystal rozhlas i další akce. Pro širokou veřejnost a posluchače uspořádá 18. května koncert v pražských Riegrových sadech. Jako připomínku dne, kdy v roce 1923 začala ve skautském stanu vysílat soukromá společnost Radiojournal. O den dříve bude zahájena výstava v Národním technickém muzeu, v plánu jsou také novinky v programu, film či televizní série.