Klip týdne: Svět není jen nějaká zatracená virtuální realita. Procitněte, vzkazuje Pork Soda

Nový klip ke skladbě Procitnout představila tento týden jihočeská Pork Soda. Kapela v něm upozorňuje na skrytá nebezpečí, jež představují moderní technologie a jejich nadměrné využívání.

V dnešní době je většina společnosti odkázána na vymoženosti moderního světa. Ruku v ruce s celosvětovým pokrokem využíváme nejnovějších technologií, bez nichž si už mnohdy ani nedokážeme život představit. Jsou jeho každodenní součástí.

Dnes, kdy společnost svírá celosvětová pandemie se všemi svými opatřeními a restrikcemi a kdy je většina populace vržena do částečné izolace, bychom si rizika takovéhoto konání možná měli uvědomit více než kdy dříve. Veřejný život a veškeré dění se prakticky přesunul do virtuálního světa a na sociální sítě. 

Na to, že mince má vždy dvě strany a nic se nemá přehánět, se nás právě Pork Soda snaží upozornit ve své skladbě Procitnout. „Děj klipu je koncipován do světa virtuální reality, ve které si můžeme užít program, který si sami zvolíme. Může se tedy stát nebo dít cokoliv podle nálady a přání daného uživatele,“ uvádí k novince kapela. 

Únik od reality má ale mnohdy svá úskalí. „Myšlenkou klipu je to, zda nám novodobá ,chytrá technologie‘ pomáhá, nebo spíše ubližuje. Poukazujeme na to, že je potřeba rozlišovat realitu od imaginárního světa. Protože za tím vším se ukrývá citový chaos a totální odcizení se od krás běžného života…,“ poukazují na hlavní úskalí moderního společenství. 

Klip samotný vznikal v létě tohoto roku v režii Josefa Buška, kameru a video efekty si vzal na starost jeho syn Daniel. V hlavní roli uživatele, jež skočí do králičí nory virtuální reality, se představil Jan Balogh.