Jako malý kluk. Evangelický farář ilustruje Bibli

Evangelický farář ilustruje Bibli (zdroj: ČT24)

Obrázky inspirované dětskou kresbou a ručně psané texty převypravují Knihu knih. Biblické příběhy chce tímto způsobem dětem i dospělým přiblížit evangelický farář Zdeněk Šorm. Knihu s názvem Nakresli mi Bibli se chystá vydat v září.

Autorské převyprávění Bible připravuje Zdeněk Šorm už několik let, do knihy vybral 111 obrazů. Doprovodné texty nejsou popisné, snaží se spíše tlumočit význam. „Jsou spíše projevem svobody, jak já přemýšlím nad Biblí, co mě nad ní napadá. Zkratky, drobné anekdoty inspirované biblickými příběhy,“ uvedl Šorm.

Bible jako hádanka

Písmo psané tuší je někdy záměrně těžší rozluštit. „Je to naschvál, aby lidé texty četli pomalu, aby se nad nimi zamýšleli, aby v nich hledali. Vyjadřují, že Bible je pro nás trochu hádankou,“ podotýká autor. 

Kontury ilustrací kreslí rákosem od rybníka a obrázky pak pečlivě vybarvuje pastelkami. „Asi proto, že se jako malý kluk vzhledem k víře a Bibli cítím,“ vysvětluje Šorm, proč jeho obrázky evokují dětské kresby. „Jsem sice farářem už třicet let, ale čím dál tím víc si uvědomuju, jak málo Bibli rozumím,“ dodává.

Zdeněk Šorm
Zdroj: ČT24

Zdeněk Šorm působí jako farář Českobratrské církve evangelické v kostele na pražských Vinohradech. Kromě toho byl patnáct let také výtvarným redaktorem evangelického časopisu pro mládež. Při kreslení z něj padá všechna tíha a zodpovědnost, kterou jako farář pociťuje.