Filmová upoutávka týdne: Na Kamelot. Artušovské legendě propůjčí tvář hvězda Milionáře z chatrče

Na plátna kin se chystá artušovský mýtus. Režisér a scenárista David Lowery, který naposledy točil s Robertem Redfordem Gentlemana s pistolí, převypravuje báseň Sir Gawain a Zelený rytíř a herecky mu u toho asistuje Dev Patel, Alicia Vikanderová, Sean Harris nebo Joel Edgerton.

V původním textu ze 14. století je Gawain nejmladším rytířem na dvoře krále Artuše v Kamelotu. Když dorazí Zelený rytíř a nabídne, že mu kterýkoliv z přítomných mužů smí zasadit ránu, ale do roka a do dne mu ji Zelený rytíř vrátí, právě Gawain výzvu přijme – a usekne cizinci hlavu. Ten ji však zvedne a odjede. Jak se blíží výročí události, vyjíždí Gawain vstříc Zelenému rytíři, aby dodržel dohodnuté slovo.

Filmové zpracování s názvem The Green Knight se však od původního materiálu zřejmě odkloní. A nepůjde o první interpretaci. V minulosti báseň už zfilmoval Stephen Weeks, nejprve v sedmdesátých a pak v osmdesátých letech, teď dávný příběh připomene americký autor David Lowery.

Ten se etabloval v roce 2013 se snímkem Ain’t Them Bodies Saints. Dílo s westernovým duchem uvedly festivaly Sundance i Cannes. Následně zamířil do úplně jiného žánru, když natočil pro studio Disney novou verzi jejich pohádky Můj kamarád drak. O rok později navázal Lowery existenciálním dramatem Přízrak a naposledy v roce 2018 uvedl krimi komedii Gentleman s pistolí, který představuje hereckou tečku Roberta Redforda.

Ve stopách Malicka

V případě snímku The Green Knight v podstatě navazuje na filmaře Terrence Malicka, ke kterému je Lowery svým tvůrčím stylem někdy přirovnáván. Malick se o projekt zajímal už po dokončení Tenké červené linie a vrátil se k němu při postprodukci snímku Strom života, na natáčení ale nakonec nedošlo.

Lowery pro svou verzi artušovského příběhu sehnal několik výrazných herců. Do hlavní role obsadil Deva Patela, jehož nejvýraznějším počinem dosud zůstává jeho debutový film Milionář z chatrče, v němž mu dal hereckou šanci režisér Danny Boyle.

Dev Patel
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Vedle Patela se objeví také Alicia Vikanderová, která mimo jiné ztvárnila androidku v Ex Machina, ale i moderní verzi Lary Croft v předloňském filmu Tomb Raider. Krále si pak zahrál Sean Harris, který se jako padouch proplétal posledními dvěma díly Mission: Impossible.

Co ještě stojí za pozornost z budoucích filmů

Z hlediska počtu hereckých hvězd však Loweryho snímek nemůže konkurovat tvorbě Wese Andersona, který své filmy pravidelně zalidňuje nespočtem známých tváří. Platí to i pro nový The French Dispatch.