Filmová upoutávka týdne: Hemsworth vyprošťuje syna drogového bosse

Válka mezi zločineckými organizacemi nezná pravidla. O tom se přesvědčí žoldák s tváří Chrise Hemswortha, když přijme nejnebezpečnější nabídku své kariéry. Vysokorozpočtový akční film produkovali pro Netflix bratři Joe a Anthony Russoové, tvůrci filmu s historicky nejvyššími tržbami Avengers: Endgame.

Společnost a internetová televize Netflix se v posledních letech pustila i do produkce snímků, které by se daly označit za ryzí blockbustery. Příkladem této taktiky byla například drahá Trojí hranice s Benem Affleckem v hlavní roli. S novým filmem Vyproštění se pokusí využít období, v němž světová kina zejí smutnou prázdnotou.

Hlavním hrdinou filmu je Tyler Rake. Živí se jako žoldák, který nemá zdánlivě co ztratit. Svými výjimečnými schopnostmi zaujme indického zločineckého bosse. Tomu konkurenční organizace unesla šestnáctiletého syna. Poté, co Rake chlapce vysvobodí, změní se situace v zoufalý útěk před mnohonásobnou přesilou ozbrojených nepřátel.

Podle slov režiséra Sama Hargravea pro USA Today má protagonista mnoho vrstev: „Postava má temnou minulost, v rámci svého živobytí udělal některé velmi násilné věci. Na této postavě není zajímavá jeho fyzická zdatnost, ale jeho emocionální zbabělost.“ Snaha za každou cenu ochránit uneseného chlapce v něm „probudí něco, co v sobě na mnoho let pohřbil“.

K mnoha povahovým stránkám Rakea se v rozhovoru pro USA Today vyjádřil i Hemsworth: „Nevinnost a čistota toho mladého kluka mu připomíná, že než odejde, může na Zemi ještě něco udělat.“

Režiséři čtyř filmů společnosti Marvel Anthony a Joe Russoovi stáli už u zrodu námětu. Základem byl jejich komiks Ciudad („Město“). Kvůli natáčení se štáb vydal nejen do Indie, ale i do Thajska.

Nevyzpytatelné cesty hollywoodského kaskadéra

Režisér filmu Sam Hargrave má za sebou kariéru žádaného kaskadéra. Jako koordinátor se podílel například na sérii Hunger Games. Poté, co při natáčení snímku Captain America: Návrat prvního Avengera prováděl nebezpečné kousky za Chrise Evanse, řídil práci kaskadérů i v dalších marvelovkách bratří Russoů. Vyproštění je jeho první celovečerní režijní počin – zatím natočil jen pět krátkých filmů.

Australan Chris Hemsworth se v roce 2011 proslavil jako asgardský bůh hromu Thor ve stejnojmenné komiksové adaptaci. Postavu od té doby ztělesnil ještě nejen v pokračováních série, ale i jako součást týmu Avengerů. Mezi jeho další výrazné role patří postava George Kirka v sérii Star Trek a závodník James Hunt v Rivalech, v Česku mimořádně populárních.

Sekundovat bude Hemsworthovi ve Vyproštění David Harbour. Ten je známý hlavně jako policista Jim Hopper ze seriálu Stranger Things. Minulý rok ztělesnil s rozpačitými ohlasy ústředního démona ve filmu Hellboy. Tento rok by se měl objevit na plátnech kin jako hrdina Red Guardian v komiksové adaptaci Black Widow.

Vyproštění bude mít celosvětovou premiéru 24. dubna 2020.