Filmová hudba na Soundtracku Poděbrady živě doprovodí agenta Bonda i loupežníka Lotranda

Začíná festival Soundtrack Poděbrady (zdroj: ČT24)

Ve středočeském lázeňském městě ve čtvrtek začíná festival Soundtrack Poděbrady. Přehlídka filmové hudby a multimédií se koná posedmé. Letos na ní zazní naživo třeba filmová hudba z bondovky Skyfall, pohádky Lotrando a Zubejda nebo snímku Masaryk. Program potrvá do neděle.

„Filmová hudba sahá od klepání dvou dřevíček o sebe až po velký symfonický orchestr. Nejlepší filmová hudba je ta, kterou nevnímáte, která podporuje emoce, dynamiku filmu,“ poznamenává ředitel festival Michal Dvořák. Na Soundtracku Poděbrady je ale filmová hudba v hlavní roli. Vrcholem letošního ročníku má být projekce bondovky Skyfall, hudbu ale publikum během promítání uslyší naživo v podání Filharmonie Hradec Králové.

Podle Dvořáka si tak diváci lépe uvědomí, kolik práce a hudebníků je k vytvoření filmové muziky třeba. „Studiové a koncertní podmínky jsou rozdílné, i pro zvukaře a dirigenta. Dá se tomu předejít změnami v aranžích, aby divák nic nepoznal,“ dodává k nástrahám živého hraní. Náročné, i finančně, je podle něho získání potřebných licencí od producentů.

Hudba Marka, Ponocného i Uhlíře

Podobným způsobem, tedy za doprovodu živého orchestru, si návštěvníci festivalu užijí i pohádku Lotrando a Zubejda. Soundtrackem naživo budou v tomhle případě písničky Jaroslava Uhlíře. Program zahájí swingová crossover pocta filmu v podání Jiřího Ševčíka a Pirate Swing Bandu. Z tuzemských filmových skladatelů se představí třeba i Jan Ponocný, který komponoval hudbu k filmům Alice Nellis. Režisérka i hudebník jsou spojeni s Poděbrady.

Závěrečný večer Night is Waiting je postaven na (nejen filmové) muzice Kryštofa Marka, držitele Českého lva za spoluautorství k dramatu Masaryk. Marek napsal také nová aranžmá písní kapely Lucie, kde organizátor Soundtracku Michal Dvořák hraje na klávesy. Písně za doprovodu symfonického orchestru zazní na podzimním turné Lucie v opeře.

Diskotékový Dyk a princ Budař

Festival zve rovněž na besedy k filmům, které se do kin teprve chystají. Například Jan Budař představí pohádku Princ Mamánek, k níž si nejen napsal filmovou hudbu, ale i ji podle svého scénáře režíroval a obsadil se do titulní role. Vojtěch Dyk přiblíží natáčení životopisného snímku Il Boemo o osudech skladatele Josefa Myslivečka. Dyk se kvůli hlavní roli učil mimo jiné dirigovat.

V Poděbradech se představí ale i v úplně jiných hudebních vodách, než jsou díla pozdního baroka a klasicismu. Jako člen Tros Discotequos spolu s Jakubem Prachařem a Janem Maxiánem slibuje repertoár od populárních songů po operní árie podle atmosféry večera. „S velkou nadsázkou vedený koncert třemi skvělými muzikanty,“ shrnul Dvořák.

Program Soundtracku Poděbrady se odehrává pod širým nebem. Ten doprovodný v lázeňském parku je zdarma.