Festival Be2Can zahájí zombie z Cannes. Ze světa dovezl i íránského vraha či katalánské broskve

Be2Can uvádí filmy ze světových festivalů (zdroj: ČT24)

Začíná devátý ročník filmové přehlídky Be2Can. Nabízí výrazné filmy, včetně oceněných, ze tří nejprestižnějších světových festivalů – z Berlína, Benátek a Cannes. Cílem je dostat k divákům filmy, které v běžné distribuci chybí. Be2Can promítá ve více než třiceti kinech v celé republice, potrvá do 12. října. Program zahájí stejný film, který zahajoval letošní Cannes – zombie komedie Poslední střih.

„Jsou to filmy, které přinášejí nejen zábavu, ale i témata. Cannes, Benátky a Berlinale jsou nejprestižnější i proto, že mají silné tematické filmy, to znamená filmy o něčem. Naše mise je samozřejmě přinášet vysoký umělecký standard i aktuální témata. A to nejen do Prahy,“ uvedl ředitel festivalu Be2Can Ivan Hronec.

Mezi dvaceti tituly uváděnými poprvé v Česku nechybí ani festivaloví vítězové. Španělský snímek Alcarràs obržel Zlatého medvěda na Berlinale. Režisérka Carla Simónová čerpá ze svých zkušeností s životem na katalánském venkově. Vypráví o rodině pěstitelů broskví, jejichž živobytí je ohroženo poté, co broskvoně chce nový majitel pozemku nahradit solárními panely.

Podle skutečných událostí

Z Benátek si Zlatého lva loni odvážela Událost. Francouzská režisérka Audrey Diwanová v něm zpracovala skutečný příběh mladé ženy, které se rozplyne slibná budoucnost poté, co otěhotní. Píše se ale rok 1963 a potrat je nelegální možností.

Z programu Cannes dorazí Poslední střih. Novinka Michela Hazanaviciuse, tvůrce oscarového Umělce, přehlídku na Francouzské riviéře letos zahajovala. Zahájí i festival Be2Can. Zombie komedie je režisérovým vyznáním filmařině.

Svatý pavouk
Zdroj: Be2Can

V Cannes se rovněž promítalo íránské kriminální drama Svatý pavouk v režii Aliho Abbasiho. Postaveno je na skutečném případu sériového vraha, který zabíjel prostitutky, protože je považoval za „nečisté“.

Některá média a konzervativní skupiny ho ale vnímaly jako hrdinu. „Celý ten příběh nabírá na aktuálnosti, protože na pachatele přišla žena – teheránská novinářka. Tento velmi silný příběh je nominován na Oscara,“ dodává Hronec. Snímek do Prahy přijede navíc uvést představitel filmového vraha Mehdi Bajestani.

Do kin se při festivalových ozvěnách přehlídky vrátí později ještě ty tituly, které vyberou studenti FAMU, s nimiž Be2Can spolupracuje. „Zároveň máme prezentaci studentských filmů nejen z festivalů Be2Can, ale i třeba z Locarna,“ doplnil Hronec. Svého favorita mohou ale vybrat i diváci v on-line anketě. Vítězný snímek se v říjnu dočká speciální projekce.