Eurovizi není do zpěvu, letošní ročník zrušila

Pěvecká soutěž Eurovision Song Contest se konala čtyřiašedesát let bez přerušení, pauzu si vynutila až pandemie nemoci COVID-19. Pořadatelé letošní ročník, který měl v květnu hostit Rotterdam, zrušili. Českou scénu by před mezinárodním publikem zastupoval Benny Cristo.

„Zrušení soutěže nás samozřejmě velmi mrzí, jakkoli se to za současného nejistého stavu dalo čekat,“ připouští manažerka vývoje Lucie Kapounová z České televize, která zaštiťuje tuzemskou účast.

„Vzhledem k organizační náročnosti projektu nelze soutěž jen tak přesunout v čase, ze své podstaty navíc pracuje na principu sdružovaní umělců, fanoušků i návštěvníků. Kdyby toto mělo být narušeno, nemá smysl uvažovat ani o jiné formě,“ dodává.

Příští rok v Rotterdamu s Bennym Cristem? Uvidí se

Organizátoři Eurovize chtějí jednat s nizozemskými úřady o možnosti uspořádat soutěž v Rotterdamu příští rok, na další podrobnosti je ale prý ještě brzy. A není tak jasné ani to, zda v platnosti zůstane účast aktuálních finalistů národních kol.

Z českých talentů vybrali v hlasování fanoušci a národní porota Bena Cristovaa alias Bennyho Crista. Posluchače z ostatních států měl zaujmout písní Kemama.

„Samozřejmě s rozhodnutím Eurovizi zrušit souhlasím a myslím, že bychom se teď všichni měli soustředit na aktuálnější témata, jako je zdraví, imunita a pomoc ostatním,“ okomentoval zpěvák současnou situaci.

  • Eurovision Song Contest organizují země sdružené v Evropské vysílací unii (EBU). Je nejsledovanější nesportovní událostí na světě, v roce 2019 ji v televizi vidělo na 182 milionů lidí. 
  • Letos soutěž vstoupila do 65. ročníku. Česko se na ní dosud představilo devětkrát, poprvé v roce 2007, kdy vyslalo do zahraniční konkurence kapelu Kabát. Šanci v dalších ročnících dostali také Tereza Kerndlová, Martina Bárta, Gipsy.cz či Marta Jandová ve dvojici s Václavem Noidem Bártou.
  • Nejúspěšnější byl zatím v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef, který ve finále dosáhl na šesté místo. Před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků. V roce 2019 se z finálového postupu mohla radovat indie-popová kapela Lake Malawi, celkově skončila jedenáctá.