ČT o Vánocích: Marek Adamczyk si nechce vzít Annu Fialovou a Jiřina Bohdalová flámuje

Česká televize překvapuje celý rok, na Vánoce ale musí být tradiční, tlumočí přání diváků generální ředitel České televize Petr Dvořák. Chybět tedy ani letos o svátcích nebudou pohádky, jak ty oblíbené, tak nové. V premiéře na Štědrý den uvede ČT příběh Jak si nevzít princeznu. Na silvestra uspořádá Největší flám k životnímu jubileu Jiřiny Bohdalové. Na Nový rok se uzavře výpravná minisérie o životě a panování Marie Terezie.

Novou štědrovečerní pohádku natočil osvědčený Karel Janák podle scénáře Petra Hudského. Společně jsou podepsáni například pod loňskou pohádkou Princezna a půl království. V novém, dobrodružném příběhu Jak si nevzít princeznu se hlavní hrdinové snaží vyhnout předpovědi sudiček – tedy že oni dva jsou si souzeni. V sudičky se proměnily Iva Janžurová, Daniela Kolářová a Naďa Konvalinková.

„Je docela oprsklá, spíše holka do nepohody, která ale umí velmi dobře využít momentu, kdy se může vymluvit na to, že je princezna a že nějaké věci nemusí dělat,“ představuje princeznu Josefínu herečka Anna Fialová. Jejího budoucího a nechtěného ženicha Leopolda hraje Marek Adamczyk. „Nejlépe fungují vedle sebe, nejzábavnější jsou ve střetu,“ říká o pohádkovém páru, který potvrdí, že co se škádlívá, rádo se mívá.

Pohádka pro sluchově postižené a klasika pro všechny

Tradicí České televize je také pohádka pro sluchově postižené natočená ve znakovém jazyce. „Byli jsme první televize v Evropě, která s tímto projektem přišla,“ připomíná generální ředitel ČT Petr Dvořák. „Ta letošní se jmenuje O kouzelné rybí kostičce, vypráví o lakotné rodině Hladových a zároveň ji mohu opět sledovat i ostatní diváci díky dabingu,“ dodává.

Vedle novinek Česká televize o svátcích nabídne reprízy oblíbených pohádek. „Na ČT1 bude úplná klasika. Česká televize se snaží diváka překvapovat ve všech obdobích – kromě Vánoc, kde se snažíme být maximálně tradiční. Takže Tři oříšky pro Popelku, Anděl Páně 1 a 2 a řada pohádek, které diváci měli šanci vidět o minulých nebo předminulých Vánocích: O vánoční hvězdě, Čertí brko, Hodinářův učeň a další,“ vyjmenovává Petr Dvořák.

Druhý program vysílá filmy, k nimž se diváci rádi vrací. „Uvede nesmrtelnou černobílou komedii Někdo to rád horké, filmy s Jean-Paulem Belmondem a na svém koni přijede největší náčelník Apačů Vinnetou,“ upřesnil ředitel ČT.

Události: Česká televize představila vánoční program (zdroj: ČT24)

Silvestr s Jiřinou Bohdalovou, Nový rok s Marií Terezií

Na závěr roku připravuje Česká televize silvestrovská vydání Zázraků přírody a Všechnopárty. Především ale na Největším flámu oslaví s Jiřinou Bohdalovou devadesáté narozeniny.
„Jiřina Bohdalová je fenomén. Dokázala pozvat řadu svých kolegů, kteří třeba už v takových typech programů nevystupují, ale pro Jiřinu to udělali. Takže tam bude Marek Eben, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Bolek Polívka, bude jich tam opravdu hodně – a všichni si nacvičili číslo buď pro Jiřinu, nebo s Jiřinou. Navíc známé tváře budou nejen na pódiu, ale i v publiku. Bude to velká pocta velké české herečce,“ nepochybuje Petr Dvořák.

Na Nový rok se uzavře filmový příběh panovnice Marie Terezie. V závěrečném díle ji ztvárnila rakouská herečka Ursula Straussová. Jako František Štěpán Lotrinský se opět vrací Vojtěch Kotek, který musel s přispěním maskérů zestárnout. V televizní premiéře ČT také v lednu odvysílá drama Šarlatán, který natočila Agnieszka Hollandová s Ivanem Trojanem v hlavní roli a který českou kinematografii zastupuje na aktuálním ročníku Oscarů.

Nové iVysílání

Advent doprovodí i letos benefiční Adventní koncerty ve vysílání České televize. A web Déčka 1. prosince spustí interaktivní Adventní kalendář. Vánoční dárek rozbalí ČT také v iVysílání, tato streamovací platforma projde postupnou proměnou.

„První fázi divákům nabídneme už na konci tohoto roku s tím, že budou moci v premiéře sledovat i naše první, ryze internetové projekty. Veškerý dostupný video obsah bude navíc přehledněji uspořádaný, přehrávání by mělo být pohodlnější. A mysleli jsme samozřejmě i na diváky s různými typy znevýhodnění, na nevidomé či slabozraké, pro které by ovládání webu mělo být snazší,“ slibuje Petr Dvořák.

Petr Dvořák, Anna Fialová a Marek Adamczyk o vánočním programu ČT (zdroj: ČT24)

Variace v Karlových Varech

Štědrovečerní pohádku Jak si nevzít princeznu promítne už 20. listopadu v předpremiéře nový projekt Variace, za nímž stojí filmový festival v Karlových Varech a Česká filharmonie. Pilotní ročník se koná 19. a 20. listopadu v Karlových Varech. Na programu je několik filmových projekcí a dva koncerty.

Z filmů mohou návštěvníci zajít kromě vánoční pohádky i na novinku Paola Sorrentina Boží ruka, oceněnou na letošním festivalu v Benátkách. Česká filharmonie ve Varech provede jednak spolu s violoncellistou Kianem Soltanim díla Antonína Dvořáka, jednak zahraje ve spojení s Karlovarským symfonickým orchestrem Vivaldiho Čtvero ročních dob. Druhý koncert pro širokou veřejnost na Vřídelní kolonádě bude přístupný zdarma.

„Letošní ročník Variací by měl být takovou ochutnávkou, ale do budoucna je plánujeme dělat čtyřdenní a chtěli bychom, aby měly i trochu edukativní rozměr. Řada lidí má před klasickou hudbou jistý ostych a my jim chceme dát možnost vyrazit na víkend do Karlových Varů, užít si samotné město, zajít na zajímavý film, poslechnout si nádhernou hudbu a možná ten ostych trochu prolomit,“ představuje Variace výkonný ředitel MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha.