Chytrá pohádka, která nedělá z dětí hlupáky, říká Viktor Preiss. Do kin vstoupil Hodinářův učeň

Viktor Preiss, Jana Plodková a Jitka Rudolfová o nové pohádce Hodinářův učeň (zdroj: ČT24)

Do kin vstoupila nová česká pohádka Hodinářův učeň. Nabízí klasický příběh boje dobra a lásky se zlem, lakotou a podlostí. Ve snímku, který vznikl v koprodukci České televize, hrají Viktor Preiss, Jana Plodková, Jaroslav Plesl nebo Miroslav Krobot.

Režisérka Jitka Rudolfová, která napsala také scénář, podle svých slov natočila Hodinářova učně, aby ukázala, že filmovou pohádku je možné vyprávět bez prvoplánové podbízivosti a přeslazených klišé. Diváci podle ní mohou vyrazit na nový film do kina, aby se pobavili, trošku báli a aby měli i z pohádky estetický zážitek.

Výtvarné pojetí chválí herec, který ztvárnil postavu hodináře, Viktor Preiss. „Má to takovou dickensovskou podobu, protože je to druhá polovina devatenáctého století, krásné svícení, scéna, kostýmy. Takže to má velikou atmosféru,“ říká. „Myslím si, že je to chytrá pohádka, která z dětí nebude dělat hlupáky a z rodičů přihlížeče,“ dodává. 

Štáb zavítal do Lednice nebo Mikulova

Klasický, ale zároveň zábavný příběh vypráví o lásce, hamižnosti nebo lidské malosti, ale také šikovnosti a odvaze hodinářského učně Urbana. Ten na cestě za hodinkami, jež dokáží varovat před smrtí, musí překonat mnohé nástrahy, aby zachránil svou milovanou Lauru.

V pohádce se objeví řada hereckých hvězd, mimo jiné Jaroslav Plesl, Václav Neužil, Jana Plodková nebo Miroslav Krobot. Ústřední mladou dvojici si zahráli Michal Balcar a slovenská herečka Dana Droppová.

Pohádka Hodinářův učeň se natáčela během minulého roku například na Panské skále u Kamenického Šenova, na Luční boudě v Krkonoších, na zámku v Uherčicích u Znojma, v Mikulově nebo v Lednici a na dalších místech. Hlavním producentem filmu je společnost Evolution Films a mezi koproducenty patří také Česká televize.