„Chtěl jsem natočit film, kde si lidi řeknou promiň.“ Prušinovský přiznává v kinech Chyby

Jan Prušinovský natočil dramatickou romanci Chyby (zdroj: ČT24)

Jan Prušinovský natočil svou první romanci a také první film s dominantní ženskou postavou. Novinka s názvem Chyby vznikla podle scénáře kopřivnického pokrývače Romana Vojkůvky a v koprodukci České televize. V kinech se promítá od 15. července. Režisér a zároveň scenárista Prušinovský mezitím už roztočil další snímek, odehrávat se bude v prostředí formule 1. A pro ČT chystá také seriál.

Poslední celovečerní příběh uvedl Prušinovský do biografů před šesti lety. Drama Kobry a užovky bylo postavené na komplikovaném vztahu dvou bratrů. Ve filmové novince jde o nástrahy milostného vztahu. „Láska má mnoho podob a myslím si, že ta pravá láska se pozná v období bolesti a problémů,“ říká Prušinovský.

Filmový scénář takové zkoušce vystaví Tomáše a Emu, herecké představitele našel režisér v nepříliš okoukaných tvářích.

„Velice bezprostřední spontánní holka. Dělá prodavačku. Vyrůstala v neúplné rodině na sídlišti. Nese si pár škraloupů a neblahých vzpomínek. Pro mě je to silná postava, která se dokáže s minulostí poměrně silně vypořádat. To obdivuju,“ říká o Emě její představitelka Pavla Gajdošíková.

Tomáše hraje Jan Jankovský. „Je pokrývač. Má parťáka, se kterým jsou nejlepší kamarádi, jinak žije sám na vesnici a tak mu to vyhovuje. A jednoho dne se mu v životě objeví femme fatale,“ nastiňuje děj. Životy zamilovaného páru obrátí naruby Emina temnější minulost.

Pokrývač scenáristou

„Líbilo se mi, že je to takové obyčejné. Díváte se na příběh, kterému můžete věřit,“ poznamenává k filmu Jankovský. Scénář napsal Roman Vojkůvka. Pokrývač z Kopřivnice se filmařině věnuje ve volném čase.

Začínal horory (snímek Někdo tam dole mě má rád o krvavé smlouvě s ďáblem a narkomanský slasher Total Detox), které si sám zprodukoval a zrežíroval a v jednom případě si stoupl dokonce za kameru. V roce 2014 se Vojkůvkovy látky ujal profesionální režisér. Vzniklo televizní rodinné drama Na druhý pohled v režii Petra Nikolaeva (film si lze přehrát v iVysílání).

Trailer k filmu Chyby (zdroj: Falcon)

Scénář k Chybám zaujal Jana Prušinovského opravdovostí. „Každou chvíli člověk dělá chyby nebo pochybuje sám o sobě, jestli tu chybu nedělá. V tomhle filmu chybuje každý, v každou chvíli provede něco, co úplně nechce,“ prozradil.

Do dramatické romance se ovšem nepustil kvůli chybám, ale kvůli jejich nápravě. „Myslím, že je důležité si chybu přiznat a třeba se za ni omluvit. Chtěl jsem natočit film, který končí tím, že si dva lidi řeknou ‚promiň',“ dodává.

Další plány: formule a Brno

Co odpouštět si budou mít i hrdinové jeho dalšího chystaného filmu. Grand Prix má být „lehce testosteronovou komediální roadmovie“. Do kin dorazí v listopadu příštího roku, zatím je ještě ve fázi natáčení.

„Měl bych natáčet v srpnu v Nové Pace autokros a příští rok v Barceloně formuli 1,“ plánuje Prušinovský. Ve snímku o motosportu zkoumá téma vášnivého fanouškovství. Do hlavních rolí obsadil Kryštofa Hádka, Robina Ferra a Štěpána Kozuba.

K celovečerním titulům přibude v Prušinovského filmografii také další seriál. Opět komediální, stejně jako předchozí Okresní přebor, Čtvrtá hvězda, Most! nebo Trpaslík. Prozradit o něm ale zatím prý může jen to, že se tentokrát odehrává v Brně a odvysílá ho Česká televize.