Český lev roztál z Báby z ledu, přituhovalo ale kvůli politice

Zatímco udělování Českých lvů za rok 2016 si naprosto přivlastnil Masaryk, který obdržel rekordních 12 sošek, výběr toho nejlepšího z tuzemské kinematografie za rok 2017 tak jednoznačný nebyl. Přestože s 15 nominacemi si mohla dělat velké naděje Bába z ledu, nakonec zamrzla na 6 Lvech. Více než jednu cenu získaly také snímky Po strništi bos (3) a Milada (2). Kromě filmu se během slavnostního ceremoniálu nejvíce mluvilo o politice.

Pět vět na obranu České televize

Zahraniční předávání cen provází kampaň MeToo, Českého lva, zdá se, Miloš Zeman. Komentování aktuálního dění spustil ještě před zahájením přímého přenosu, jímž Česká televize vysílala 25. ročník Českých lvů, režisér Jan Svěrák, když přečetl text s názvem Pět vět na obranu České televize. Reagoval tak na  inaugurační projev Miloše Zemana, v němž znovuzvolený prezident mimo jiné kritizoval veřejnoprávní média.

Hned na úvod večera se k výzvě připojila i režisérka Olga Sommerová, jejíž portrét pěvkyně Soni Červené se stal nejlepším dokumentem. 

„Tento slavnostní večer vysílá Česká televize, která nepatří žádnému oligarchovi, ale nám občanům. V případě, že by mocní chtěli zničit svrchovanost televize veřejné služby, vyzývám kolegy filmaře a všechny občany, přátele demokracie, abychom se společně proti tomu postavili a uhájili svobodnou Českou televizi,“ vzkázala z pódia Rudolfina Sommerová.

I další tvůrci se během slavnostního ceremoniálu vyjadřovali k politice a náladě ve společnosti. Nicméně v pozornosti i tak stále zůstávala loňská tuzemská kinematografická tvorba. 

A nejlepší je…. Bába z ledu

Nejvíce nominací získala Bába z ledu – patnáct, což ze snímku Bohdana Slámy dělalo favorita, ale i tak neměl nic jisté, jak dokazuje příklad z historie Českého lva. Patnáct nominací se dosud podařilo získat jen filmu Fair Play. Režisérka Andrea Sedláčková si ovšem při udělování cen za rok 2014 navzdory rekordnímu počtu šancí nakonec neodnesla jedinou sošku pro vítěze. 

Taková smůla Bábu z ledu nepotkala. Podle hlasujících akademiků vznikla podle nejlepšího scénáře, který napsal Bohdan Sláma. Snímek o otužování těla i rodinných vztahů také režíroval. I za to mu patří Lev. „Nemáme se nechat otrávit různými blbci a musíme pořád dolovat naději,“ podělil se při přebírání sošky za režii o poselství, jež vyčetl ze světa kinematografie.

Hlavní roli svěřil slovenské herečce Zuzaně Kronerové, která za svůj výkon už získala Cenu české filmové kritiky. A postavit si vedle ní na poličku může také Lva.

„Jsem smutná a přiznám se, že i rozzuřená z toho, co se děje na Slovensku. Prosím vás, nedopusťte tu v Čechách, aby se nám arogance moci vysmívala a bránila svobodě a demokracii. Držme palce všem slušným lidem: v Čechách, na Moravě i na Slovensku,“ vyzvala nejen přítomné.

Pro Lva si došel také její filmový partner, který Bábu z ledu přivedl k otužování a svým způsobem i znovu k životu - Pavel Nový. Lev si z tohoto snímku všiml i Petry Špalkové coby nejlepší herečky ve vedlejší roli. „Od tohoto Lva chci slib, že to s tou českou krajinou bude myslet nadále dobře,“ okomentovala i ona současnou situaci.

Po strništi bos běhá Oldřich Kaiser

Z „vedlejších“ herců uspěl Oldřich Kaiser z filmu Jana Svěřáka Po strništi bos. Označení jednoho z největších smolařů Českého lva, kteří mají hodně nominací, ale žádnou sošku, prolomil Kaiser loni, kdy ve stejné kategorii získal ocenění za film Masaryk.

Trailer: Po strništi bos (zdroj: ČT24)

Po strništi se rozléhal i nejlepší zvuk, vytvořili ho Jakub Čech a Claus Lynge. A svého už sedmého Lva si za tento film převzal kameraman Vladimír Smutný. „Je to film z časů krásných iluzí, tak ať nám ty iluze ještě chvíli vydrží,“ vyslovil přání v souvislosti s příběhem inspirovaným dětstvím Zdeňka Svěráka.

Další společný počin otce (scénář) a syna (režie) Svěrákových byl mimochodem loni nejnavštěvovanějším českým filmem v kinech. Příběh, který dějově předchází Obecné škole, poutá také nejlepším plakátem a chlubit se může i cenou filmových fanoušků. 

Dvě ceny pro Miladu

Svěrákův rodinný film o odvaze přinesl nominaci i kostymérce Simoně Rybákové. V kategorii kostýmy byla nominována zároveň i za práci na snímku Milada o Miladě Horákové debutujícího režiséra Davida Mrnky - cenu za ni také nakonec získala. Možnost vyjádřit se k politice nevynechala ani ona: „Filmem Milada jsme se snažili všichni přispět k tomu, abychom nezapomínali, jaké to bylo a jaké bychom nechtěli, aby to bylo v budoucnu.“

Milada se může těšit také z nejlepších masek - díky Andree McDonald. Nejlepší scénografii vytvořila trojice Aurel Klimt, Martin Velíšek, František Lipták, kteří společnými silami vypravili do vesmíru animovanou Lajku. Nejlepší hudba doprovodila meditativní road movie Křižáček, jejími autory jsou Irena a Vojtěch Havlovi.

Nepovšimnutá Špína

Střih se loni nejlépe povedl Jiřímu Brožkovi, Michalu Lánskému a Janě Vlčkové, kteří pracovali na Špíně. Drama, v němž se režisérka Tereza Nvotová zaměřila na tabuizované téma sexuálního násilí, nezískalo žádné další ocenění.

V Cenách české filmové kritiky, které svůj názor na loňskou produkci vyslovily už koncem února, se přitom Špína stala filmem roku. Od Českého lva obdržela Nvotová dokonce dvě nominace - také v kategorii dokumentů za portrét někdejšího slovenského premiéra Vladimíra Mečiara.

Cenu za celoživotní přínos české kinematografii si převzal Alois Fišárek, dvorní střihač Jana Svěráka. Naposledy se podílel na jeho filmu Po strništi bos, za nějž byl také v letošních nominacích. 

Televizní Lev potěšil Českou televizi

Součástí závěrečného večera je také udělení Lvů za nejlepší televizní tvorbu, kde všechny kategorie ovládla Česká televize. Nejlepším dramatickým seriálem byl vyhlášen Svět pod hlavou, kriminálka z dob normalizačního Československa. „Náš hrdina se propadne do dvacátého století, ale vy necestujte časem,“ přidali tvůrci varování před návratem totality. Mezi televizními filmy a minisériemi nejvíce zaujala kriminální Spravedlnost, s kterou se snažil popasovat Ondřej Vetchý.

  • NEJLEPŠÍ FILM
    Bába z ledu – režie Bohdan Sláma
    Kvarteto – režie Miroslav Krobot
    Milada – režie David Mrnka
    Po strništi bos – režie Jan Svěrák
    Špína – režie Tereza Nvotová
  • NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
    Červená – režie Olga Sommerová
    Český žurnál: Hranice práce – režie Apolena Rychlíková
    Mečiar – režie Tereza Nvotová
    Nechte zpívat Mišíka – režie Jitka Němcová
    Svět podle Daliborka – režie Vít Klusák
  • NEJLEPŠÍ REŽIE
    Bohdan Sláma – Bába z ledu
    Václav Kadrnka – Křižáček
    Miroslav Krobot – Kvarteto
    Jan Svěrák – Po strništi bos
    Tereza Nvotová – Špína
  • NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI
    Zuzana Kronerová – Bába z ledu
    Barbora Poláková – Kvarteto
    Ayelet Zurer – Milada
    Tereza Voříšková – Po strništi bos
    Dominika Morávková – Špína
  • NEJLEPŠÍ HEREC V HLAVNÍ ROLI
    Pavel Nový – Bába z ledu
    Karel Roden – Křižáček
    Jaroslav Plesl – Kvarteto
    Vladimír Javorský – Milada
    Ondřej Vetchý – Po strništi bos
  • NEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI
    Petra Špalková – Bába z ledu
    Tatiana Vilhelmová – Bába z ledu
    Pavlína Štorková – Kvarteto
    Anna Šišková – Špína
    Sabina Remundová – Zahradnictví: Dezertér
  • NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI
    Marek Daniel – Bába z ledu
    Václav Neužil – Bába z ledu
    Oldřich Kaiser – Po strništi bos
    Patrik Holubář – Špína
    Martin Finger – Zahradnictví: Rodinný přítel
  • NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
    Bohdan Sláma – Bába z ledu
    Jiří Soukup, Vojtěch Mašek, Václav Kadrnka – Křižáček
    Miroslav Krobot, Lubomír Smékal – Kvarteto
    Jan Svěrák, Zdeněk Svěrák – Po strništi bos
    Barbora Námerová – Špína
  • NEJLEPŠÍ KAMERA
    Diviš Marek – Bába z ledu
    Jan Baset Střítežský – Křižáček
    Martin Štrba – Milada
    Vladimír Smutný – Po strništi bos
    Marek Dvořák – Špína
  • NEJLEPŠÍ STŘIH
    Jan Daňhel – Bába z ledu
    Jan Daňhel – Kvarteto
    Olina Kaufmanová – Milada
    Alois Fišárek – Po strništi bos
    Jiří Brožek, Michal Lánský, Jana Vlčková – Špína
  • NEJLEPŠÍ ZVUK
    Michal Holubec, Marek Poledna – Bába z ledu
    Jan Čeněk – Křižáček
    Viktor Ekrt – Kvarteto
    Jiří Klenka – Milada
    Jakub Čech, Claus Lynge – Po strništi bos
  • NEJLEPŠÍ HUDBA
    Vladivojna La Chia – 8 hlav šílenství
    Irena a Vojtěch Havlovi – Křižáček
    Aleš Březina, Drew Alan – Milada
    Michal Novinski – Po strništi bos
    Petr Ostrouchov – Zahradnictví: Rodinný přítel
  • NEJLEPŠÍ FILMOVÁ SCÉNOGRAFIE
    Jan Vlasák – Bába z ledu
    Luca Servino, Daniel Pitín – Křižáček
    Aurel Klimt, Martin Velíšek, František Lipták – Lajka
    Milan Býček – Milada
    Jan Vlasák – Po strništi bos
  • NEJLEPŠÍ KOSTÝMY
    Zuzana Krejzková – Bába z ledu
    Katarína Štrbová Bieliková – Křižáček
    Simona Rybáková – Milada
    Simona Rybáková – Po strništi bos
    Katarína Štrbová Bieliková – Zahradnictví: Rodinný přítel
  • NEJLEPŠÍ MASKY
    Zdeněk Klika – Bába z ledu
    Lukáš Král – Křižáček
    Andrea McDonald – Milada
    Milan Vlček – Po strništi bos
    Zdeněk Klika – Zahradnictví: Rodinný přítel
  • TELEVIZNÍ SERIÁL
    Svět pod hlavou (ČT)
  • TELEVIZNÍ FILM NEBO MINISÉRIE
    Spravedlnost (ČT)
  • Cena za mimořádný přínos české kinematografii: střihač Alois Fišárek
  • Nejlepší plakát - nestatutární cena: Po strništi bos
  • Cena filmových fanoušků - nestatutární cena: Po strništi bos
  • CENA MAGNESIA ZA NEJLEPŠÍ STUDENTSKÝ FILM – nestatutární cena
    Atlantida, 2003 – Michal Blaško
    Bo Hai – Dužan Duong
    Místo – Tereza Vejvodová
    Plody mraků – Kateřina Karhánková
    Přátelské setkání nad sportem – Adam Koloman Rybanský

Členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) udělovali Českého lva popětadvacáté. Nominace tentokrát vybírali celkem z 51 celovečerních hraných, dokumentárních i animovaných filmů. Aspoň po jedné nominaci obdrželo za loňský rok 15 snímků. V počtu nominací vedle Báby z ledu patřily k úspěšným také tituly Po strništi bos (13), Milada (10), Křižáček (9), Kvarteto (8) nebo Špína (8).