Filmem roku podle kritiků je Špína. Vyvrací předsudky o znásilnění

Cenám české filmové kritiky, které se sobotu večer udělovaly v přenosu ČT art z pražského Divadla Archa, dominovalo drama Špína. Snímek otevřeně vypráví o sexuálním násilí. Získal cenu za nejlepší loňský film a jeho režisérka Tereza Nvotová byla oceněna jako objev roku 2017. S prázdnou neodešlo sedm titulů z 12 nominovaných.

Filmové drama Špína v celovečerní tvorbě debutující režisérky proměnilo dvě nominace z celkových šesti. Vypráví o dívce Leně, jejíž dospívání zásadně poznamená znásilnění. Snímek, který byl inspirován skutečnými událostmi, chce vyvracet zažité předsudky, že znásilnění se stává hlavně opilým dívkám v krátkých sukních.

„Film tu není jen kvůli zábavě a oddechu, ale i kvůli reflexi toho, v čem žijeme,“ zdůraznila při přebírání ceny Tereza Nvotová.

Cenu za režii převzal Václav Kadrnka za spirituální roadmovie Křižáček. Snímek o otci hledajícím syna volně natočil podle poémy Jaroslava Vrchlického. Objevil se v něm rovněž nominovaný Karel Roden, který však byl nakonec v mužské kategorii oceněn díky své druhé nominaci, a to za herecký výkon v biografickém dramatu Masaryk Julia Ševčíka.

Za nejlepší ženský herecký výkon ve snímku Bába z ledu byla oceněna Zuzana Kronerová. Ztvárnila starší vdovu, která díky otužování a plavání v ledové vodě znovu pozná nezávislost a štěstí. Snímek vybojoval také cenu za scénář pro Bohdana Sláma.

Nejlepším dokumentem byl vyhlášen snímek s názvem Richard Müller: Nepoznaný od slovenského tvůrce Mira Rema. Dokument o nejhůře placených profesích v Česku Hranice práce Apoleny Rychlíkové z cyklu Český žurnál zvítězil v kategorii Mimo kino.

V kategorii Audiovizuální počin kritici vyzdvihli výtvarnou koncepci životopisného snímku o ruské básnířce Anně Barkovové 8 hlav šílenství, konkrétně Annu Krtičkovou a Martu Novákovou.

O cenách rozhodlo 49 novinářů ze Sdružení české filmové kritiky. Filmová a televizní akademie vyhlásí své České lvy 10. března.