Kritici oceňují loňské filmy. Sběratel lvů Masaryk by chyběl, nebýt Rodena

Jaké jsou nejlepší filmy roku 2017 podle Cen české filmové kritiky? (zdroj: ČT24)

Bába z ledu, Křižáček a Špína. Tři tituly, které se nejvíce opakují v nominacích na Ceny české filmové kritiky za rok 2017. Většina z celkem dvanácti nominovaných děl vznikla v koprodukci České televize. Jen jednou je ve výběru zastoupeno životopisné drama o Janu Masarykovi, které získalo 12 Českých lvů. Ocenění od kritiků může obdržet Karel Roden za titulní roli, nominován je také v kategorii nejlepší herec i za film Křižáček.

Snímek Masaryk si vysloužil rekordní počet sošek už v cenách Český lev za rok 2016. Přestože do kin film v režii Julia Ševčíka vstoupil až v březnu 2017, předpremiérová promítání o Vánocích předchozího roku mu podle tehdejších pravidel České a filmové televizní akademie umožnila soutěžit ještě mezi tituly za rok 2016. 

Ceny české filmové kritiky se ale řídí distribuční premiérou, proto se Masaryk v jejich výběru srovnával s konkurencí titulů uvedných do kin loni. V ní podle kritiků obstál pouze v kategorii „nejlepší herec“ díky výkonu Karla Rodena, představitele československého politika a diplomata Jana Masaryka.

„Přikládám to jednak tomu, že Ceny české filmové kritky nemají některé řemeslné kategorie, které v Masarykovi byly dobře zvládnuté, a jednak tomu, že ten film je dost efektní, ale po příběhové stránce mi nepřipadá zas tak silný. Jeho premiéra na Berlinale byla poměrně nablýskaná, ale při bližším pohledu to není tak slavné,“ vysvětluje si rozdíl mezi vkusem českých filmových ocenění filmový kritik Pavel Sladký.

Trailer k filmu Masaryk (zdroj: ČT24)

V herecké kategorii Roden konkuruje sám sobě, protože je nominován také za ztvárnění postavy otce v meditativní road movie Křižáček. Snímek z doby středověku loni zvítězil na filmovém festivalu v Karlových Varech, jako první český film po patnácti letech.

Trailer: Křižáček (zdroj: ČT24)

Trojici mužských hereckých nominací uzavírá Pavel Nový, otužilec z dramatu Bába z ledu. Zuzana Kronerová, jeho kolegyně z tohoto snímku, jehož autorem je Bohdan Sláma, může získat ocenění pro nejlepší herečku.

Trailer: Bába z ledu (zdroj: ČT24)

Stejně jako Dominika Morávková-Zeleníková, jež v dramatu Špína režisérky Terezy Nvotové přesvědčila v roli znásilněné dívky, a Barbora Poláková, členka Kvarteta Miroslava Krobota.

Trailer: Kvarteto (zdroj: ČT24)

S dvěma nominacemi – vedle Karla Rodena – udělování cen očekává také dokument Hranice práce. Snímek o pracovních podmínkách v nejhůře placených zaměstnáních vznikl pro televizní cyklus Český žurnál. Nominován je proto v kategorii „mimo kino“, určené projektům mimo kinodistribuci. Režisérka Apolena Rychlíková může být zároveň vyhlášena objevem roku.

Celý dokument: Hranice práce (Český žurnál) (zdroj: ČT24)

Mezi nejlepšími dokumenty se sešly portréty: hudebníka Richarda Müllera (Nepoznaný), pěvkyně Soni Červené (Červená) a herečky Luby Skořepové (Sama). „Zároveň tyto filmy spojují portrét s dalším tématem. Nepoznaný je filmem o konci jedné velké kariéry v showbyznysu, Sama je film o samotě, o stáří,“ podotkl Sladký.

Rok 2017 se mi jeví jako velmi slabý. Nejen kvůli tomu, že některé velké projekty nepřinesly to, co jsme si od nich slibovali. Kromě Po strništi bos Jana Svěráka, který v nominacích není vůbec, stejně jako Zahradnictví Jana Hřebejka, to bylo i drama Masaryk Julia Ševčíka, které sahalo výš, než jak nakonec vypadá výsledek. A tak se díky tomu mohly prosadit některé další tituly, například Křižáček, který rozdělil kritiku i diváky, ale myslím si, že právě takové filmy by kritici se znalostí zahraničního kontextu měli umět vytáhnout do popředí.
Pavel Sladký
filmový kritik

Ceny české filmové kritiky budou vítězům jednotlivých kategorií předány 27. ledna v pražském divadle Archa, a to v přímém přenosu České televize. Živě ČT odvysílá i udělování cen Českých lev  10. března. Své nominace členové České filmové a televizní akademie prozradí 17. ledna.