Vtip, ve kterém se dá bydlet. Nový film o Brně nemá pro všechny stejnou pointu

Nový film o Brně vyvolává reakce (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek ho viděli první diváci, už teď ale vyvolává rozporuplné reakce. Snímek Robina Kvapila Všechno bude fajn popisuje život v moravské metropoli. Někteří brněnští politici ale tvrdí, že film město zbytečně kritizuje a vyvolává dojem, že v něm žijí jen neúspěšní lidé.

Robin Kvapil je zastupitelem na radnici Brna-střed. Zkušenosti s komunální politickou využil i ve filmu. Jeho hlavní hrdina pracuje jako asistent šéfa brněnského magistrátu.

To se ale nelíbí bývalému náměstkovi primátora Robertu Kociánovi. Snímek, na jehož financování se podílel také Státní fond kinematografie, podle něj vznikl jako předvolební podpora hnutí Žít Brno.

Všechno bude fajn
Zdroj: První veřejnoprávní s.r.o.

„Z Žít Brno jsem vystoupil, protože se mi nelíbila řada věcí,“ odmítá Kvapil, že by jeho celovečerní hraný debut sloužil jako kampaň. „Myslím, že ten film je kritický nejen směrem k bývalému vedení, ale i směrem k dovnitř, k nám. Část ideálů, které lidé do mladého hnutí Žít Brno vkládali, jsme také zradili.“

Všechno není fajn

Všechno bude fajn ale vypráví i příběhy obyčejných lidí. Třeba Standy a Aleny, kteří bojují s finančními problémy. „Rozvrhnout 14 tisíc hrubého na jídlo, nájem a plínky, to je dnešní brněnský funkcionalismus,“ popisuje jejich situaci snímek.

Všechno bude fajn
Zdroj: První veřejnoprávní s.r.o.

Zachycuje také každodenní brněnskou realitu, podle některých prvních reakcí ovšem někdy až příliš svérázně. Podle Kvapila ale Brno ve filmu slouží jako univerzální metafora.

Říká se, že Brno je jediný vtip, ve kterém se dá bydlet. Podle této logiky se odvíjí celý film. Třeba fenomén Brna je orloj, který jsme si postavili na náměstí Svobody, což nejde vymyslet, že někoho napadne postavit za dvanáct milionů orloj, který neukazuje hodiny, jako šestimetrový penis uprostřed náměstí.
Robin Kvapil

Scénář vytvořil Robin Kvapil spolu s Pavlem Šplíchalem, autorem recesistického bloku Prigl.cz, který píše třeba o tom, že nejlepší brněnská hospoda je v Praze a nedávno vyhlásil fotografickou soutěž o nejodpudivější část moravské metropole.