„Nebude to ľahké“. Vzestupy a pády nepoznaného Richarda Müllera

Nepoznaný Richard Müller v kinech (zdroj: ČT24)

Richard Müller už není Nepoznaný. Dokument s tímto názvem uvádějí od 2. února i česká kina. Intimní pohled do života zpěváka zachycuje jeho příběh na pozadí turné, kterým se vrátil na koncertní pódia. Na vzniku snímku se podílela Česká televize.

Divoká léta, vnitřní bitvy a nevyřešené konflikty – film ukazuje zápas hvězdy sužované maniodepresí a život poznamenaný závislostmi. Proměnu extrovertního Richarda Müllera v unaveného a nemocného člověka.

Ten film je o vzestupu a pádu a také o tom, jak vypadá současný showbyznys.
Miro Remo
režisér

Richard Müller není průvodcem děje, ve filmu téměř nic nekomentuje. Na rozdíl od jeho bývalých žen – manželky Soni nebo Ivy Bittové. „Richard Müller je neurežírovatelná bytost. Je to tak silná osobnost, které bylo absurdní něco kázat, proto jsme se rozhodli, že budeme prostor kolem něho jen pozorovat,“ podotkl režisér Miro Remo.

Dokument nabízí také záběry ze zpěvákova osobního archivu. Natočil je v době své slávy a tvůrcům je osobně poskytl, i když jejich obsah neznal. „Která jiná celebrita by vám dala záběry ze soukromí, aniž by věděla, co na nich je? Jako dokumentarista jsem se s tím dosud nesetkal a asi už ani nesetkám,“ oceňuje Müllerovu otevřenost režisér.

I když před uvedením do kin Richard Müller trochu couvl. Snímek do distribuce pustil, přesto se od něj distancuje. „Film se mu v této podobě nelíbí. Zajímavý je důvod, který mi přišel poměrně komický – že je o padesát kilo těžší a vidí v sobě takového tučného tuleně,“ vysvětlil Miro Remo.