Bába z ledu otužuje své tělo i duši

Bába z ledu se otužuje v kinech (zdroj: ČT24)

Změnit svůj život a být šťastný je možné v každém věku – příkladem jde všem Bába z ledu. Hlavní hrdinka, kterou v novém filmu Bohdana Slámy hraje Zuzana Kronerová, najde nové přátele i milostný vztah mezi otužilci. Snímek vznikl v koprodukci České televize.

Vodu a otužování si jako kulisu pro příběh nevybral Bohdan Sláma náhodou, sám je totiž aktivní otužilec. Zuzana Kronerová nebyla. „To je blbost, to bych v životě nedokázala,“ říkala si prý. I přes prosby o neopren v tělové barvě nebo natáčení v teplejším počasí s ledovými krami kašírovanými z polystyrénu režisér ale neustoupil.

„Říkal, že to musí být doopravdy, takže nakonec jsem se odhodlala a dneska jsem šťastná, že to tak dopadlo,“ přiznává Kronerová s odstupem. U otužování zůstala i po dotočení filmu a přitáhla k němu i manžela.

Studená sprcha pro rodinu

Scény ve Vltavě se natáčely v lednu. Pavel Nový, který změní titulní hrdince Haně život, s pověstí otužilce neměl s koupáním v zimě problém. Právě otužování pomůže Haně nalézt nezávislost a štěstí. Matka, která slouží jako otrok svým rozmazleným a nesamostatným synům, se zamiluje do otužilce Broni a stává se sebevědomou, samostatnou ženou.

„Hraju Ivana, syna Hany. Je to nedospělý chlap, řekl bych, že trpí Oidipovským komplexem. Drží pseudoměšťáckou morálku, sice se všichni scházejí na sobotní rodinné obědy a jedí polívku z porcelánové mísy, ale vztahy mezi nimi jsou naprosto rozbité, až egoisticky hnusné,“ prozradil Václav Neužil, ve filmu jeden z vydařených potomků. Jeho bratra si zahrál Marek Daniel.

Bohdan Sláma dodává, že tématem jeho filmu není otužování, ale právě rodina. Příběh také ukazuje, že nikdy není na nic pozdě. Hrdinové jsou ve věku, kdy podle režisérových slov „člověk začíná být outsiderem“.

Bába z ledu
Zdroj: Falcon

„Takových žen, jako je Hana, je v našich zeměpisných šířkách mnoho,“ obává se Zuzana Kronerová. „Tento film je krásným odkazem, že člověk musí mít rád především sám sebe a potom má zdravé vztahy i s ostatními. Nemá zapomínat ani na svůj život,“ nabádá. 

K otužování těla i duše zve Bába z ledu do kin od 23. února.