Ukázka: Aneta Langerová má jako ruská básnířka 8 hlav. Šílenství!

Ukázka z filmu 8 hlav šílenství (zdroj: Marta Nováková)

Po více než osmi letech příprav a natáčení dokončila režisérka a scenáristka Marta Nováková film 8 hlav šílenství. V hlavní roli ruské básnířky Anny Barkovové, která strávila dvaadvacet let v sovětských lágrech a vyhnanství, se představí Aneta Langerová. Pro zpěvačku jde o vůbec první velkou filmovou roli. Snímek koprodukovaný Českou televizí vstoupí do kin na podzim.

Na životě polozapomenuté básnířky se odrazily dějiny Sovětského svazu. „Už ve dvaceti letech jí tehdejší národní komisař pro osvětu a kulturu Anatolij Lunačarskij prorokoval, že bude největší ruskou básnířkou, větší než Puškin. Ejhle, za pár let už putovala do stepí Kazachstánu do svého prvního lágru,“ prozradila o životě Anny Barkovové Marta Nováková.

Jen step a nebe, vítr kvílí,zánik, marnost nad marnost.Už vidím, ó Bože milý,kde pekelná je zoufalost.V záhrobí? Tam teda není.Vánice zběsilá mučí mě tady!Jsem v jejím těsném obklíčení,a hůř než smůla ohnivá mě pálí.
Anna Barkovová
básnířka, (překlad: Radka Rubilina)

Když Annu Barkovovou zatkli poprvé, bylo jí třicet tři let. Z posledního tábora ji propustili ve čtyřiašedesáti. Mezi internacemi v lágru byla nucená trávit čas ve vyhnanství. Právě v něm napsala většinu svého díla, v Česku vyšlo poprvé loni. Jedna z autorčiných novel dala název také filmu, k němuž Martu Novákovou inspirovaly zejména sarkastické dopisy a deníkové zápisky.

Aneta Langerová jako ruská básnířka (zdroj: ČT24)

Barkovovou na plátně ztvární Aneta Langerová. Režisérka ji původně oslovila, aby do filmu nazpívala píseň. Nakonec jí nabídla hlavní roli. Zpěvačka přiznává, že filmování pro ni bylo zpočátku těžké. „Měla jsem obavu, že budu zdržovat, pořád jsem si říkala, než něco pochopím, než se přestanu stydět. To bylo nejnáročnější, jinak samotný příběh mě vedl,“ upřesnila.

Nejvíc mě na Anně Barkovové zajímala vnitřní energie, vnitřní tvořivost. To, co všechno dokáže mít člověk v sobě, opřít se o to v nejtěžších chvílích. To mě samotnou inspiruje a motivuje.
Aneta Langerová

Dosud měla zkušenost jen s muzikálovým herectvím. V inscenaci Touha jménem Einodis, napsané pro ni a Martu Kubišovou, ztvárňuje baronku Sidonii Nádhernou. Ženu, která byla nucena emigrovat z Československa. Ve filmu si spolu s ní zahrají Zuzana Fialová, Marie Štípková, Viktorie Čermáková, Pavel Zedníček nebo Miroslav Táborský. 

8 hlav šílenství není klasický životopis. Číslovka z názvu se promítla i do koncepce - snímek, který vznikal přes osm let, je rozdělen do osmi kapitol. Každá má jiný vizuální styl, ovlivněný například sovětskými propagandistickými plakáty.