Langerová a Kubišová jako Sidonie Nádherná

Praha - Baronku a mecenášku umění Sidonii Nádhernou připomene muzikál Touha jménem Einodis. Na letní scéně ho uvádí pražské Divadlo Ungelt. V hlavní roli se představí Aneta Langerová a Marta Kubišová, která inscenaci dostala jako dárek k sedmdesátinám.

Sidonii Nádherné se říkalo Krásná baronka, stala se inspirací například pro malíře Maxe Švabinského či básníka Rainera Maria Rilkeho. I tito významní muži barončina života v muzikálu vystupují. Na svou dobu byla velmi moderní, a to nejen svými názory, patřila také k prvním českým řidičkám.

„Touha po svobodě a po tom žít si svůj vlastní život, být svá, jí mnohdy působilo velké problémy,“ upozorňuje spoluautorka muzikálu Marta Skarlandtová, že nevšední žena to neměla vždy lehké. Velkou ranou pro ni bylo vyvslatnění jejího zámku Vrchotovy Janovice. Na konci 40. let emigrovala do Anglie, kde krátce na to zemřela.

Svobodomyslností a láskou ke zvířatům byla baronka podobná hlavní představitelce Martě Kubišové. „Myslím, že je tam všechno - všechny její lásky, výlety, úlety,“ říká o inscenaci zpěvačka. Ztvárňuje Sidonii v závěru jejího života, Aneta Langerová pak představuje baronku v mládí.

Premiéru má muzikál Touha jménem Einodis 19. června. V dalších rolích se můžete těšit na Milana Heina, Ondřeje Nováka a Igora Orozoviče, který se objeví v trojroli Siniiných mužů: spisovatele Karla Krause, básníka Rilkeho a malíře Maxe Švabinského. Režie se ujal Pavel Ondruch.