Mladí Vietnamci v Česku nechtějí večerku, zajímá je film

Rozhovor s režisérem a producentem filmu (zdroj: ČT24)

Myslí jako Češi, mluví jako Češi, ale vypadají jako Vietnamci. Mladý filmař Dužan Duong chce natočit film o generačním rozdílu mezi mladou a starší generací vietnamské komunity.

Duongův  krátkometrážní snímek Mat goc vyhrál na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.Hlava v sekci Česká radost. V dokufikci zkoumal, jak se na Vietnam dívají mladí Vietnamci, kteří vyrostli v západní kultuře.   

I chystaný snímek s názvem Bo Hai - Tatínek Hai - je žánrem dokufikce. „Takový obrácený dokument,“ přibližuje snímek producent Jan Syruček. „Příběh je dramaticky vystavěný podle scénáře, ale všechno ve filmu se reálně stalo a nevystupují v něm herci, ale lidé z reálného prostředí, tedy Dužanův bratr, kamarádi, reálný tatínek v reálné večerce.“ 

I téma je prvnímu Duongově titulu podobné - opět v něm přiblíží smýšlení svých vrstevníků. „Hlavními hrdiny jsou otec a syn. Je o vztahu dvou generací a vlastně dvou kultur v jedné rodině,“ popsal režisér.   

Tvůrci dokončují definitivní verzi scénáře, začít s filmováním by chtěli v létě, zatím shánějí na natáčení finance. I pomocí crowdfundingu. Pro přispěvatele vymysleli netradiční odměny. „Snažili jsme se vymyslet něco originálního, co můžou pak zažít s vietnamskou komunitou. Ať už je to domácí pho bo od maminky Dužana nebo možnost jet s tatínkem do večerky či prodávat hodinu ve vietnamské večerce,“ láká přispěvatele producent.

Půlhodinový snímek by mohl být hotový do podzimu. Režisér by ho po dokončení rád kromě festivalů představil českým divákům i na speciálních projekcích spojených s diskusemi.