Po strništi bos je sentimentální film. A to máme rádi, říkají Svěrákovi

Není snadné chodit Po strništi bos, jak pozná malý hrdina stejnojmenného filmu režiséra Jana Svěráka. Příběh, který vznikl podle vzpomínek jeho otce Zdeňka Svěráka, svým dějem předchází Obecné škole. Snímek po slavnostní premiéře v pražské Lucerně vstoupil do českých kin.

Po strništi bos čerpá ze vzpomínek na dětství, které Zdeněk Svěrák prožil za války na venkově. Svým námětem zapadá do řady filmů Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v nichž rodinná tvůrčí dvojice vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí.

Legrace i dojetí

„Sleduji to jako nový příběh, který je však utkán na osnově mých vzpomínek,“ říká autor předlohy a scenárista Zdeněk Svěrák. „Máme rádi, když lidé s postavami soucítí a jsou dojati. Někdo nám vyčítá, že jsme kýčaři, ale nám to vůbec nevadí,“ pokračuje. A Jan Svěrák dodává: „Děláme koktejl emocí, je to legrace namíchaná s něčím až sentimentálním, ale já se cítím dost sentimentální. Na tom není nic špatného.“

„Ve filmu se velmi dobře podařilo znovu nastolit typickou svěrákovskou poetiku, obrazotvornost a milý pohled na dětský svět,“ domnívá se redaktor České televize Jakub Anděl. Nabízí se srovnání především s oblíbenou Obecnou školou, podle tvůrců je však snímek Po strništi bos odlišný. „Ta soutěž s Obecnou školou bude samozřejmě těžká, ale i když budeme druzí, tak to bude pořád nádherný film,“ uvedl Zdeněk Svěrák

„Bál jsem se té podobnosti, abychom nenatočili něco, co už jsme jednou udělali, abychom se neopakovali. Ale už během natáčení jsme zjistili, je to jiný film. S Obecnou školou má společného jen humor a určitou nostalgii. Je to film o dětství, ale je hlavně pro dospělé, kteří si chtějí na dětství vzpomenout,“ dodává režisér Jan Svěrák.

Hlavní postavy, osmiletého Edu Součka, jeho maminku a tatínka, diváci už znají z filmu Obecná škola. Nyní se však vracejí do období Protektorátu, kdy je rodina donucena vystěhovat se z Prahy na venkov. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s příbuznými, včetně velmi přísného dědečka.

Zdeňka Svěráka a Libuši Šafránkovou z Obecké školy v novém filmu vystřídali Ondřej Vetchý a Tereza Voříšková. V dalších rolích hrají Alois Grec (Eda), Jan Tříska (děda), Viera Pavlíková (babička), Oldřich Kaiser (Vlk), Zuzana Stivínová (Vlkova žena), Hynek Čermák (strejda), Petra Špalková (teta) nebo Zdeněk Svěrák (pan ředitel).