Jan Masaryk nebyl jen lev salonů, ale i Český lev. Získal rekordních 12 cen

Český lev zůstal doma. Navzdory poměrně vysokému počtu nominovaných zahraničních herců a tvůrců se ve 24. ročníku výročních filmových cen až na dvě výjimky držel snímku o Janu Masarykovi. Drama Masaryk získalo dvanáct sošek, a stalo se tak rekordmanem v historii ocenění. Pouze ženské herecké kategorie si zabrala Já, Olga Hepnarová. Bez povšimnutí naopak zůstal taktéž historický film Anthropoid - přestože měl 12 nominací, jeho název z pódia nezazněl ani jednou.

Masaryk je třetím celovečerním filmem Julia Ševčíka (v kinech se naposledy představil před osmi lety noirem inspirovaným thrillerem Normal). Titul, který vznikl v koprodukci České televize, měl premiéru už o Vánocích, diváci jej v biografech ale uvidí až od 9. března.

Příběh, věnovaný osudům diplomata a pozdějšího ministra zahraničí, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Masaryk v americkém psychiatrickém ústavu vzpomíná na svůj tehdejší život: zběsilé večírky i obtížné poslání politika a vyrovnávání se se stínem svého otce.

12 sošek pro Masaryka je rekordem v historii Českých lvů. Prvenství do té doby držel Hořící keř (2013) s 11 soškami, před ním Je třeba zabít Sekala (1998) s 10 cenami.

„Nej“ v tomto snímku byly také kamera (Martin Štrba), masky (Lukáš Král), scénografie (Milan Býček), hudba (Michal Lorenc, Kryštof Marek), kostýmy (Katarína Štrbová Bieliková), střih (Marek Opatrný) a zvuk (Viktor Ekrt, Pavel Rejholec).

Trailer k filmu Masaryk (zdroj: ČT24)

Jana Masaryka na filmovém plátně ztvárnil Karel Roden a podle akademie předvedl herecký výkon hodný Lva (nominován byl v kategorii „herec v hlavní roli“ i za sociální drama Nikdy nejsme sami). Masaryk také dopomohl ke lví sošce jednomu z největších smolařů v historii nominací - Oldřichu Kaiserovi. Nominován byl v předchozích ročnících celkem pětkrát, úspěch mu přinesla teprve role prezidenta Edvarda Beneše.

No to trvalo. Když to je přes prezidenta, tak to všechno jde.
Oldřich Kaiser

Ostrouhaly tak mimo jiné zahraniční hvězdy Cillian Murphy a Jamie Dornan (atentátníci Gabčík a Kubiš v britsko-českém snímku o operaci Anthropoid). Masarykovo vítězné tažení dokázaly narušit pouze herečky. Svého třetího „vedlejšího“ Lva získala Klára Melíšková, matka masové vražedkyně v černobílém dramatu Já, Olga Hepnarová. Titulní roli v tomto celovečerním debutu Tomáše Weinreba a Petra Kazdy velmi přesvědčivě zvládla polská herečka Michalina Olszanská - a zaujala i Českého lva.

„Děkuji všem svým aspíkům,“ vyřizoval při přebírání ceny za nejlepší dokumentární snímek Miroslav Janek. Hlavními postavami jeho Normálního autistického filmu jsou děti s Aspergerovým syndromem. Za zdokumentování jejich příběhů obdržel už Cenu české filmové kritiky. A Lva také nepřebíral poprvé - zaujal už portréty prvního českého prezidenta a jeho první manželky: Občan Havel (spoluautorem byl Pavel Koutecký) a Olga a dokumentem k padesátinám festivalu v Karlových Varech Filmová lázeň.

Trailer: Normální autistický film (zdroj: ČT24)

Televizní Lvi: Pustina a Zločin v Polné

Podruhé akademie oceňovala také televizní počiny. Pustina televize HBO rozhodně není pustá, podle hlasujících má co nabídnout, proto toto sociálně-kriminální drama ze severočeské osady označili za nejlepší dramatický seriál. Podle scénáře Štěpána Hulíka ho natočili Ivan Zachariáš a Alice Nellis.

V kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie zvítězil českotelevizní Zločin v Polné. Režisér Viktor Polesný a scenárista Václav Šašek se vrátili na přelom 19. a 20. století k vraždě, z níž byl obviněn židovský vandrák Leopold Hilsner. Snímek je „vzdáleným příbuzným“ vítězného Masaryka - Karel Roden si v něm totiž Masaryka také zahrál, ovšem T.G.M.

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii převzali Eva Zaoralová a Jiří Bartoška, kteří jsou spojeni s novodobou historií filmového festivalu v Karlových Varech.

PŘEHLED VÍTĚZŮ:

  • nejlepší film - Masaryk (režie: Julius Ševčík)
  • nejlepší herec v hlavní roli - Karel Roden (Masaryk)
  • nejlepší herečka v hlavní roli - Michalina Olszanská (Já, Olga Hepnarová)
  • nejlepší herec ve vedlejší roli - Oldřich Kaiser (Beneš)
  • nejlepší herečka ve vedlejší roli - Klára Melíšková (Já, Olga Hepnarová) 
  • nejlepší režie - Julius Ševčík (Masaryk)
  • nejlepší scénář - Petr Kolečko, Alex Koenigsmark, Julius Ševčík (Masaryk)
  • nejlepší kamera - Martin Štrba (Masaryk)
  • nejlepší střih - Marek Opatrný (Masaryk)
  • nejlepší zvuk - Viktor Ekrt, Pavel Rejholec (Masaryk)
  • nejlepší hudba - Michal Lorenc, Kryštof Marek (Masaryk)
  • nejlepší scénografie - Milan Býček (Masaryk)
  • nejlepší kostýmy - Katarína Štrbová Bieliková (Masaryk)
  • nejlepší masky - Lukáš Král (Masaryk)
  • nejlepší dokument - Normální autistický film (režie: Miroslav Janek)
  • nejlepší studentský film - Kyjev Moskva (režie: Anna Lyubynetska)
  • nejlepší televizní film nebo minisérie - Zločin v Polné (Česká televize)
  • nejlepší dramatický televizní seriál - Pustina (HBO)
ZÁZNAM: Předávání cen Český lev za rok 2016 (zdroj: ČT24)