Češi chodí rádi po památkách. Alespoň podle statistik

Praha – Dvě třetiny Čechů navštěvují památky, 39 % si prohlédlo v posledním roce alespoň jednu zpřístupněnou památku, vyplývá ze statistického šetření, které si nechal v závěru loňského roku vypracovat Národní památkový ústav. Výsledky označil v řadě ohledů za překvapivé.

Z památek lidé nejčastěji jmenovali Pražský hrad a Karlštejn. K nejznámějším, i když s velkým odstupem, patří také Karlův most, zámek Hluboká nad Vltavou, zámek Konopiště, hrad a zámek Český Krumlov nebo hrad Křivoklát. „Známost těchto památek se zvyšuje s rostoucím příjmem a vzděláním respondentů, což může být důsledkem vyššího vstupného,“ předpokládá NPÚ.

Památky o něco častěji navštěvují ženy. Nejčastějšími návštěvníky jsou rodiny, manželé nebo partneři. Zájem je největší o prohlídky expozic společně s průvodcem (62 %), následují návštěvy kulturních akcí (18 %) a speciálních, například nočních, prohlídek (8 %).

Pražský hrad
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/Lidové noviny

Nejčastějším důvodem spokojenosti je dobrý stav a údržba památek (32 %). Na návštěvníky působí příznivě i celkový dojem z návštěvy (16 %), kvalita průvodců (14 %) a dostatek doprovodných akcí (11 %). Polovina respondentů by přesto uvítala více investic do oprav (51 %), třetina návštěvníků by si přála snížení vstupného (30 %).

„Nejvíce nás překvapila velká skupina 28 % respondentů, kteří sice deklarují zájem o památky, ale v uplynulém roce nenavštívili ani jedinou,“ upozornila ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. „Především tyto potenciální návštěvníky bychom se měli pokusit oslovit a zaujmout,“ dodala.

Zámek Hluboká
Zdroj: ČT24/Stránky zámku

Památky ve správě NPÚ navštívily loni od počátku roku do října téměř čtyři miliony lidí. Tržby přesáhly 350 milionů korun. Největšímu zájmu turistů se těšil jihomoravský zámek Lednice, kam zamířilo celkem 280 tisíc lidí. Následují zámky v Českém Krumlově a Hluboké nad Vltavou.