Brendan Fraser se vrátil díky Velrybě. Jako téměř třísetkilový otec napravuje vztahy i v českých kinech

Film Velryba je velkým návratem Brendana Frasera (zdroj: ČT24)

Do tuzemských kin se 23. února dostane Velryba. Filmová novinka je velkým návratem herce Brendana Frasera, který se několik let držel mimo světla Hollywoodu. Server BBC vzhledem ke Fraserově kritiky vyzdvihovanému hereckému výkonu mluví o „brenesanci“. Pro roli věčně pozitivního muže, jenž se ale potýká s obezitou a rodinnými problémy, si ho vybral režisér Darren Aronofsky.

V době své největší slávy koncem devadesátých let zachraňoval Brendan Fraser svět před starověkými monstry v dobrodružné Mumii nebo bavil coby verze Tarzana v komediálním Králi džungle. Dokázal ale ztvárnit i hlubokou a rozervanou postavu, jak diváky přesvědčilo obsazení v životopisném dramatu Bohové a monstra o režisérovi Frankensteina Jamesi Whaleovi.

Nároky, které na něj kladl Hollywood i on sám, ale Fraserovi podlomily fyzické i psychické zdraví. „Procházel jsem si něčím, co vás přetvoří tak, že na to nemůžete být připraveni, dokud to samo nepřijde,“ svěřil se měsíčníku GQ.

Dlouho se držel spíše menších rolí – až ho Darren Aronofsky po deseti letech hledání vhodného protagonisty pro svůj filmový příběh obsadil do snímku Velryba.

To musí být on!

„Uvažoval jsem o všech – filmových hvězdách, neznámých hercích, nehercích –, ale nikdo mi nedával smysl,“ uvedl režisér filmu Requiem za sen nebo Černá labuť. „Potřeboval jsem někoho, komu byste uvěřili, že je Charlie, ale kdo má neuvěřitelnou hloubku. A pak jsem náhodně zahlédl Brendana v upoutávce na film Svět drog a rozsvítilo se mi, že to musí být on!“

Leslie Mannová a Brendan Fraser ve filmu Král džungle
Zdroj: ČT

Hlavní hrdina, osamělý učitel Charlie, kdysi rozvrátil vlastní rodinu milostnou aférou se svým studentem. Po smrti partnera začne trpět morbidní obezitou, kvůli které už mu zbývá jen posledních pár dní života. Ty chce využít k tomu, aby se sblížil s odcizenou dcerou.

„Byl jsem za tu šanci vděčný. Dal jsem do role Charlieho vše, co jsem měl. Nic jsem nezadržoval, byl jsem to celý já,“ tvrdí čtyřiapadesátiletý herec o roli muže, který vidí v ostatních vždy jen to dobré.

Příslib lásky v každé lidské existenci

Příběh Velryby objevil Aronofsky na Broadwayi, kde viděl hru Samuela D. Huntera. Už cestou domů prý věděl, že chce podle inscenace natočit film. „Díky síle emocí nás takový příběh dokáže postavit do role člověka, o kterém bychom jinak ani nepřemýšleli, a připomenout nám, že veškerý příslib lásky a vykoupení je v každé lidské existenci,“ vysvětlil Aronofsky. Scénář jako svůj filmový debut napsal autor původní hry.

Divadelní rozměry měl i prostor filmu. Herci zkoušeli na ploše o rozměrech bytu, v němž se celý příběh odehrává. „Aronofsky řekl: Odteď jsme divadelní skupina a tvoříme divadelním způsobem,“ popisuje natáčení Štefan Cima z distribuční společnosti Aerofilms, která Velrybu uvádí do českých kin.

„Byla to pro mne neskutečně intenzivní a osobní cesta a já z ní vyšel na druhé straně proměněný,“ prohlásil ke své roli Fraser. „Když se postavíte na nohy a půjdete za světlem, stane se něco dobrého,“ řekl dojatě při přebírání ceny od americké filmové kritiky.

Určitě Scorsese, možná Oscar

Do ústraní se nevrací. Čeká ho teď třeba role v chystaném snímku Killers of the Flower Moon od Martina Scorseseho. Po boku Leonarda DiCapria a Roberta De Nira hraje v příběhu inspirovaném skutečným zločinem z dvacátých let minulého století, kdy kvůli ropě byli vražděni příslušníci indiánského kmene Osedžů. Vyšetřování se zapsalo do historie jako první velký případ tehdy poměrně mladé FBI.

Fraser si možná také dojde pro svého prvního Oscara. Nominován je na nejlepšího herce v hlavní roli právě za Velrybu. Oscara můžou získat rovněž maskéři, kteří Frasera kvůli natáčení „spravili“ na potřebných téměř tři sta kilo. Prestižní filmové ocenění se uděluje 13. března.