Beatles nahráli „poslední“ píseň, řekl McCartney. Lennona zastoupila umělá inteligence

Britský hudebník Paul McCartney ve vysílání stanice BBC uvedl, že použil umělou inteligenci k vytvoření „poslední nahrávky Beatles“. Program v písni dotvořil hlas zpěváka Johna Lennona, který zemřel v roce 1980, využil k tomu jeho dřívější nahrávky. „Právě jsme ji dokončili a vyjde letos,“ uvedl McCartney. O jakou konkrétní píseň půjde, neprozradil.

Podle BBC by mohlo jít o píseň Now And Then, kterou Lennon napsal v roce 1978. Zbývající tři členové kapely zvažovali její nahrání už v devadesátých letech, ale nakonec od toho po jedné zkoušce upustili.

Podkladem pro vznik písně by mohly být zvukové záznamy, které Lennon nahrál krátce před smrtí ve svém bytě za doprovodu piana a adresoval je McCartneymu. Kazetu s několika písněmi a nápisem „pro Paula“ předala McCartneymu vdova po Lennonovi Yoko Ono v polovině devadesátých let.

Dokončení „odpadu“

Zvuk z kazet vyčistil producent Jeff Lynne a v letech 1995 a 1996 díky tomu vyšly skladby Free As A Bird a Real Love, které byly prvními písněmi od Beatles po pětadvacetileté pauze. Skupina se také pokusila nahrát skladbu Now And Then, kajícnou milostnou píseň, jaké byly pro Lennonovu pozdější kariéru poměrně typické. Nahrávka se ale nakonec nerealizovala.

„Ta píseň měla refrén, ale téměř úplně jí chybí sloky. Udělali jsme doprovodnou skladbu, hrubý pokus, který jsme nedokončili,“ prozradil producent Jeff Lynne. McCartney později prozradil, že George Harrison prohlásil píseň za „odpad“ a odmítl na ní pracovat.

„Beatles jsou demokratičtí, takže jsme to neudělali,“ uvedl pro časopis Q. V roce 2009 vyšla nová verze dema a Paul McCartney podle BBC opakovaně zmiňoval přání tuto píseň dokončit.

„To je hlas, to je kytara. Zbav se té kytary“

Umělá inteligence by v tom mohla pomoci. Zlom nastal při vzniku dokumentu Petera Jacksona The Beatles: Get Back z roku 2021. Střihač zvuku Emile de la Rey „naučil“ počítač, aby rozpoznal hlasy Beatles a oddělil je od zvuků v pozadí, dokonce i od jejich vlastních nástrojů, a vytvořil tak „čistý“ zvuk.

Stejný postup umožnil sMcCartneymu nazpívat virtuální duet s Lennonem I've Got a Feeling na jeho nedávném turné a loni remixovat album Beatles Revolver.

„Dokázal (Jackson) dostat Johnův hlas z malého kousku kazety. Měli jsme Johnův hlas a klavír a on je dokázal oddělit pomocí umělé inteligence. Řekl stroji: ‚To je ten hlas. Tohle je kytara. Zbav se té kytary',“ popisoval McCartney v Radiu 4.

Zároveň přiznal, že v něm možnosti rozšířené umělou inteligencí vyvolávají obavy. „Je to trochu děsivé, ale zároveň vzrušující, protože to je budoucnost. Uvidíme, kam to povede,“ podotkl.