Audioknihou roku 2023 je Vlastní životopis Agathy Christie, načetla ho Alena Vránová

Nejlepší loňskou audioknihou jsou memoáry Vlastní životopis, které načetla Alena Vránová. Nyní jednadevadesátiletá herečka propůjčila hlas vzpomínkám slavné autorky detektivek Agathy Christie. Nejlepší interpretkou se stala Eliška Balzerová za paměti Roky nobelistky Annie Ernauxové, nejlepším interpretem je Jiří Vyorálek díky hororu Zvedá se vítr.

„Jedinečná Alena Vránová věkem, výrazem, expresí vzpomínek kopíruje živost Agathy Christie, její stále přítomný nadhled, lehkou ironii, sarkasmus a zvláštní umanutost. Nesmírně plastický projev zvládne v několika po sobě následujících minutách sehrát laskavou, konejšivou chůvu, strašidelného hrubiána, úzkost malého děvčátka i odstup staré ženy, která na konkrétní situaci jen vzpomíná,“ uvedla porota.

Ocenila rovněž, že spolu s režisérem Michalem Burešem „něco zcela mimořádného“ zvládla Vránová natočit v podmínkách pandemického omezení. Audiokniha z velké části vznikala v hereččině bytě na Vinohradech.

„Což je čtvrť značně rušná a životem pulsující. Během měsíců práce nad textem jsme dokonale poznali vinohradské popeláře, závozníky potravin, betonáře, arboristy i specialisty na údržbu požárních hlásičů; jimi provozovaný hluk, lomoz, jekot, kvílení a ryk jsme dokázali zkrotit tak obratně, že více než třicetihodinová nahrávka je jich zcela prosta,“ popsal natáčení Bureš.

Ceny mají i Vyorálek, Balzerová či in memoriam Lichý

Nahrávka Vlastní životopis vedle absolutního vítězství ještě ovládla kategorii jednohlasá četba. Nejlepší audioknihou v kategorii vícehlasá četba se stal příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům Alice Horáčkové, který načetli Jan Holík, Magdaléna Borová a Filip Kaňkovský. „Velmi uvěřitelný, plastický příběh celkovým audio zpracováním vzbuzuje v posluchači až přímo hmatatelnou představu,“ sdělila porota.

Ocenění za nejlepší dramatizaci a zároveň za nejlepší audioknihu pro děti a mládež získala novela Předvečer sv. Mikuláše scenáristy Lukáše Csiscelyho se Sašou Rašilovem v hlavní roli. „Široký výběr herců, kde i ta nejmenší role je svým obsazením dobře promyšlená, doplňují nadmíru realistické zvuky, ruchy a práce s celkovým zvukovým inženýrstvím nahrávky,“ vyzvedla porota.

Nejlepší interpretkou byla vyhlášena Eliška Balzerová za načtení pamětí Roky francouzské spisovatelky a nositelky Nobelovy ceny za literaturu Annie Ernauxové. „Eliška Balzerová v bezchybné a strhující interpretaci komplikovaného literárního útvaru zúročila své zkušenosti a mistrovství,“ konstatovala porota.

Za nejlepšího interpreta byl označen Jiří Vyorálek, který do mluvených slov dokázal přenést atmosféru hororu Zvedá se vítr Kateřiny Surmanové zasazený na jižní Moravu.

Nejlepším mluveným slovem mimo kategorie se staly Životice Karin Lednické se Zuzanou Truplovou a Norbertem Lichým, který byl oceněn in memoriam.

Nejlepším zvukem se podle zvláštní tříčlenné poroty pyšní v kategorii četba audiokniha Tam uvnitř něco je autora Tomáše Peřiny načtená Karlem Dobrým v režii a s hudbou Ivana Achera.

V hlasování posluchačů zvítězilo fantasy Arila: Poslední hvězda Radka Starého načtené Jitkou Ježkovou.

Udělena byla také zvláštní cena pořádající Asociace vydavatelů audioknih (AVA) za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova. Za rok 2023 ji získal Pavel Soukup.

Oceněné dvacetičlenná porota, v jejímž čele zasedl herec Tomáš Macháček, vybrala z devadesáti přihlášených titulů od čtrnácti vydavatelů. Nejvíce ocenění, celkem čtyři, získalo vydavatelství OneHotBook.

Nejlepší audioknihy roku 2023 jsou známy (zdroj: ČT24)

Obrat audioknižního trhu je přes čtvrt miliardy

Toto vydavatelství na tuzemském trhu audioknih dominuje. Podle poslední zprávy AVA jeho celkový podíl předloni představoval 21,5 procenta. Za vydavatelstvím OneHotBook následuje Tympanum s 16 procenty na trhu a třetí místo zaujímá společnost Audiotéka se 13 procenty.

Obrat audioknižního trhu byl v roce 2022 více než 268 milionů korun. Údaje za loňský rok zatím nejsou k dispozici.

Podle údajů AVA v roce 2023 vydaly její členové celkem 716 nových titulů, v roce 2022 to bylo 644 titulů. Z žánrů byl největší zájem o detektivky a thrillery, fantasy, humor a sci-fi.