TÉMA

Norbert Lichý

Audioknihou roku 2023 je Vlastní životopis Agathy Christie, načetla ho Alena Vránová

Nejlepší loňskou audioknihou jsou memoáry Vlastní životopis, které načetla Alena Vránová. Nyní jednadevadesátiletá herečka propůjčila hlas vzpomínkám slavné autorky detektivek Agathy Christie. Nejlepší interpretkou se stala Eliška Balzerová za paměti Roky nobelistky Annie Ernauxové, nejlepším interpretem je Jiří Vyorálek díky hororu Zvedá se vítr.
25. 4. 2024|

Zemřel herec a hudebník Norbert Lichý

Zemřel herec a hudebník Norbert Lichý. V prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny. Informaci o jeho úmrtí bez konkrétního data zveřejnilo ostravské Divadlo Petra Bezruče, v němž dlouhodobě působil. Divadlu to oznámila rodina umělce, který byl držitelem prestižních ocenění.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 20:21|

V Ostravě se vyučuje Lekce Hitchcock

Ostravské Divadlo Petra Bezruče dává lekci z filmového řemesla. Pozvalo si dva režisérské velikány – Alfreda Hitchcocka a Francoise Truffauta. Z rozhovorů, které spolu v šedesátých letech vedli, vznikla kniha. U Bezručů ji přenesli na jeviště v podobě autorské isncenace s názvem Lekce Hitchcock.
3. 4. 2023|

Divadlo Petra Bezruče se poprvé otevřelo před 75 lety. Výročí ale neslaví, chybí mu diváci

Divadlo Petra Bezruče v Ostravě si připomíná 75 let od svého vzniku. Oslavy letošního výročí spojeného s datem 1. prosince 1945 ale kvůli pandemii a souvisejícím opatřením nebudou. Soubor nehraje pro diváky v sále a neustále vyhlíží termín ukončení restrikcí. Ve své historii divadlo uvedlo 670 premiér, letošní sezona spojená s jubileem jich do celkového součtu přidala ale jen málo.
1. 12. 2020|

Film Amnestie pouští trailer. K vězeňské vzpouře se přidali i Depeche Mode

Největší vězeňská vzpoura v dějinách Československa posloužila jako kulisa pro koprodukční česko-slovenský vztahový thriller. Snímek Amnestie vstoupí do českých kin 14. listopadu jako příspěvek k třicátému výročí sametové revoluce. Filmový příběh podbarvuje hudba Depeche Mode, kapely, která pro mladou generaci přelomových let mnoho znamenala, a skladba To Have And To Hold zní i v traileru, jímž se Amnestie před uvedením do kin představuje.
15. 10. 2019|