V Ostravě se vyučuje Lekce Hitchcock

Lekce Hitchccok se uděluje v Divadle Petra Bezruče (zdroj: ČT24)

Ostravské Divadlo Petra Bezruče dává lekci z filmového řemesla. Pozvalo si dva režisérské velikány – Alfreda Hitchcocka a Francoise Truffauta. Z rozhovorů, které spolu v šedesátých letech vedli, vznikla kniha. U Bezručů ji přenesli na jeviště v podobě autorské isncenace s názvem Lekce Hitchcock.

Když se sešli v Hollywoodu, byl francouzský režisér Francois Truffaut na začátku své velké kariéry, král napětí Alfred Hitchock na jejím vrcholu.

Vzniklo dlouhé interview o filmařském řemesle zaznamenané na magnetofonový pásek a později i do knihy. Kniha rozhovorů Truffauta s Hitchcockem vyšla poprvé ve Francii v roce 1983 o čtyři roky později ji v češtině vydal Československý filmový ústav.

„Alfred Hitchcock má na svědomí spoustu věcí a spoustu principů, které filmaři dodnes používají a my je známe z jiných filmů, aniž bychom si uvědomovali, že je někdy dávno vymyslel,“ upozorňuje režisér inscenace Štěpán Gajdoš.

Úskalí geniality

Divadelníci museli vyřešit, jak na divadlo přenést rozhovory o filmu. Podle principů slavného režiséra střídají napětí a překvapení. „Na divadle je jedna velká výhoda, která v kině neexistuje, že napětí na jevišti vzniká přímo pro diváky v hledišti, může se přizpůsobovat tomu, jak diváci v hledišti reagují,“ podotýká Gajdoš.

Hitchcock zasvěcuje Truffauta do svého filmového světa. Postupně se tak před diváky otevírá i filmový ateliér. Nechybí ani scéna o režisérově urputné zaujatosti a posedlosti tvorbou.

„Byl geniální a genialita nese bohužel určitá úskalí. Když je člověk geniální, přestává řešit demokracii,“ říká o Hitchcockovi jeho představitel Norbert Lichý.

Jeho filmařského kolegu Truffauta hraje Ondřej Brett.