Živnostníci s paušály opět získají slevy na děti a manželku. Ale jen při obratu do milionu ročně

Události: Změny pro živnostníky (zdroj: ČT24)

Desetitisíce živnostníků, kteří využívají výdajových paušálů a mají děti, budou platit nižší daně. Vládní koalice se nakonec dohodla, že drobným podnikatelům vrátí daňové slevy na dítě a na manželku. Zároveň ale budou moci paušály využívat jen živnostníci s ročním obratem do milionu ročně. Dnes je hranice dva miliony. Právě s omezením paušálů jen na drobné živnostníky ale nesouhlasí pravicová opozice.

Soukromá účetní Marcela Rytířová napadla na podzim 2014 zrušení daňových slev pro živnostníky s paušály u Ústavního soudu. Ten ale její stížnost o rok později z formálních důvodů zamítl. 

„Bylo to velké zklamání, protože jsem očekávala, že nějakým způsobem se to začne řešit, bohužel nezačalo,“ vzpomíná dnes paní Rytířová. Při svém podnikání nechce evidovat jednotlivé položky a využívá raději šedesátiprocentní výdajový paušál. Kvůli tomu si ale nemůže z daní odečíst svého syna Matyáše.

Stejně jako ona nemůže daňové slevy na děti a manželku v současnosti využívat zhruba 100 tisíc živnostníků s paušály.

Koalice změnila názor

Nyní se ale vládní koalice dohodla, že živnostníkům s paušály daňové slevy na děti vrátí. 

Paušály
Zdroj: ČT24

Návrat slev pro živnostníky a zároveň omezení paušálů jen pro lidi s obratem do milionu ročně přijde státní rozpočet na miliardu a půl ročně.

Na jaře s obdobným návrhem nesouhlasila ČSSD, požadovala, aby případné změny byly rozpočtově neutrální. Nyní názor změnila, i kvůli spuštění elektronické evidence tržeb. Ta má podle vlády přinést právě od živnostníků do rozpočtu miliardy korun ročně.

Paušály 2
Zdroj: ČT24

Novelu zákona, která tyto slevy zavádí, by měli poslanci schválit do konce roku. S koaličním návrhem ale nesouhlasí pravicová opozice. Nelíbí se jí hlavně to, že tisíce živnostníků s obratem mezi jedním a dvěma miliony ročně už nebudou moci paušály využívat. ODS považuje za správné, že budou moci uplatňovat slevu, ale kritizuje, že se mnoha z nich tyto paušály týkat nebudou. 

TOP 09 poukazuje na to, že tento krok poškodí spousty živnostníků s obratem mezi jedním a dvěma miliony korun. 

KSČM se pak domnívá, že je toto opatření nutné nejen přepočítat, ale možná i korigovat.  

Ministerstvo financí hodlá ve sněmovně návrh na vrácení slev a omezení živnostenských paušálů připojit k jinému daňovému zákonu. Platit by měl od ledna 2017. A to i zpětně – v případě, že ho poslanci nestihnou schválit do konce roku.