Velké firmy letos zřejmě sníží dividendy nejvíce od roku 2009

Dividendy vyplacené největšími světovými společnostmi v letošním roce klesnou kvůli koronavirové krizi o 17,5 procenta až dvacet procent, což odpovídá zhruba 263 miliardám USD (5,8 bilionu korun). To představuje nejvyšší pokles nejméně od finanční krize v roce 2009. V příštím roce by však mohla výplata dividend výrazně oživit. Vyplývá to z prognózy investiční společnosti Janus Henderson.

Dividendy jsou velkým zdrojem příjmů pro veřejné a soukromé penzijní fondy. Ve třetím čtvrtletí firmy ve snaze vyrovnat se s dopady koronaviru snížily výplatu dividend o 11,4 procenta, tedy 55 miliard dolarů. Ve druhém čtvrtletí pak dokonce o 22 procent, čili 108 miliard dolarů.

„V nejlepším případě nyní čekáme pokles na očištěném základě o 17,5 procenta na 1,2 bilionu dolarů. V nejhorším případě vidíme pokles očištěných dividend o 20,2 procenta na 1,16 bilionu USD,“ uvedl Janus Henderson. 

Některé firmy již výplatu dividend obnovily, i když na nízké úrovni. To spolu s průlomem ve vývoji vakcín poskytuje naději na obnovení dividend v roce 2021. Ty by mohly stoupnout až o dvanáct procent, v závislosti na vývoji pandemie a na tom, zda bude evropským bankám umožněno opět obnovit dividendy. V případě nejhoršího scénáře by dividendy mohly příští rok stagnovat.

Největším plátcem dividend letos bude zřejmě Microsoft

Podle sektorů nejvyšší pokles ve třetím čtvrtletí zaznamenaly firmy prodávající spotřební zboží, které je považováno za zbytné, a pokud lidé nemají dostatek peněz, jeho nákup odkládají, v čele s automobilkami a prodejci dovolených. Výrazně snížily dividendy také mediální firmy, výrobci letecké techniky a banky. Naopak dividendy zvýšily farmaceutické firmy a výrobci a prodejci potravin.

Také velkých technologických firem se pandemie téměř nedotkla. Největším plátcem dividend se tak letos zřejmě stane Microsoft.

Z geografického hlediska v Británii kvůli bankovním a ropným firmám klesly dividendy téměř o 42 procent a v Austrálii, která rovněž omezila dividendy bankám, o 40 procent. Ve Spojených státech se dividendy snížily o 3,9 procenta. Pokles v USA byl relativně nízký, protože firmy spíše odložily zpětný odkup akcií.

V Japonsku dividendy klesly o 16 procent, hlavně kvůli vývozcům. V Číně však stouply o 3,3 procenta a v Hongkongu téměř o deset procent, napsala agentura Reuters.