V září se na hypotékách sklidilo 21 miliard korun. Období žní však končí

Průměrná úroková sazba hypoték v září stoupla na 2,57 procenta ze srpnových 2,53 procenta, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Obava z regulace hypotečních úvěrů, která začala platit od letošního října, přivábila do bank 9153 klientů, což je nejvíce od prosince 2017, a lidé si sjednali úvěry za 20,8 miliardy korun. To je o dvě miliardy korun více než v srpnu a o 3,7 miliardy korun více než loni v září. Objemy jsou tak nejvyšší od června 2017.

„Finiš před platností doporučení České národní banky, která zpřísňují ověřování bonity klientů, vedl v září k nejvyšším sjednaným objemům hypotečních úvěrů v tomto roce. S ohledem na podpisy smluv ze zářijových žádostí se jejich část projeví i v říjnu, poté by se však měly potvrdit nižší objemy a rostoucí sazby,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. Konkrétně bylo sjednáno o 678 smluv více než v srpnu a o 918 více než v září loňského roku.

Lidé se podle něj v září obávali, že potom, co začne platit zpřísnění poskytování hypoték, které doporučuje ČNB, na hypotéku už nedosáhnou. Od října totiž platí, že dluh žadatele nesmí překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu a současně by zájemce o hypotéku měl na splátku dluhu vynakládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu. Podle ČNB lze v určitých případech tyto hodnoty překročit, ale takových úvěrů nesmí být více než pět procent.

  • ČNB zvyšuje sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 1,50 % s platností od 1. července 2019.
  • ČNB od 1. října 2018 rozšiřuje svá doporučení pro poskytování hypotečních úvěrů o požadavky na výši příjmu. Výše dluhu žadatele by nově neměla překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu (ukazatel DTI). Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat maximálně 45 % svého měsíčního čistého příjmu (ukazatel DSTI).
  • Ve specifických případech bude možné tyto hodnoty překročit, avšak nejvýše u 5 % úvěrů.
  • Platné limity pro výši úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti (ukazatel LTV) se nemění.
  • ČNB i nadále pracuje na přípravě novely zákona o ČNB, která by jí dala pravomoc stanovovat závazné limity LTV, DTI a DSTI.
  • Zdroj: ČNB

„V září byl zájem o hypotéky enormní, vzrostl o desetinu proti srpnu, meziročně dokonce o více než pětinu,“ doplnil ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich. Průměrná úroková sazba vzrostla spíše kosmeticky, přestože reálný růst sazeb na trhu byl podle něj v září vyšší. Trh se totiž v předstihu připravoval na další očekávané zvýšení sazeb ČNB, což se ke konci září stalo.

Je zajímavé, že průměrná úroková sazba zůstává téměř neměnná už půl roku, tržní sazba však za stejné období narostla téměř o procento. O tolik se snížily marže bank z hypoték, jež jsou nyní téměř nulové, dodal. Na minimu byla sazba předloni v prosinci, a to na 1,77 procenta. Letos v lednu byla na 2,28 procenta. 

Vývoj úrokových sazeb u hypoték (v %)
Zdroj: Hypoidex.cz

„Přes navyšování základní úrokové sazby ČNB se banky snažily na zvyšování svých sazeb netlačit a poskytnout co možná nejvýhodnější podmínky těm klientům, kteří ještě na hypotéky dosáhnou a chtějí využít starých podmínek,“ souhlasil hypoteční specialista ChytryHonza.cz Daniel Horňák.

Ceny nemovitostí porostou pomaleji

Obchodní ředitel realitní společnosti Bidli Roman Weiser míní, že říjen bude ještě poměrně silným měsícem, ale pak se již dopad opatření ze strany ČNB začne více projevovat. Po nějakou dobu lze však ještě očekávat mírný růst cen nemovitostí, kterých je zejména ve velkých městech a jejich okolí stále nedostatek, podotkl.

Ilustrační foto
Zdroj: Thinkstock

Hypoteční trh v České republice se tak podle analytiků promění. Končí období nízkých úrokových sazeb a vysokého počtu poskytovaných hypoték. „Banky v reakci na růst úrokových sazeb zdraží hypoteční úvěry a nové regulace vyloučí z trhu podstatnou část lidí. V konečném důsledku lze očekávat, že se sníží tempo růstu cen nemovitostí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy po zpřísnění podmínek, které platí od začátku října, na hypotéky nedosáhne až čtvrtina žadatelů, kteří na ni v září ještě dosáhli. V posledním letošním čtvrtletí, zejména v listopadu a prosinci, čeká tak citelný propad počtu i objemu sjednaných hypoték. „Banky už nebudou tak vehementně soupeřit o klienta a o udržení svého tržního podílu. Zahojí se tedy citelným navýšením hypotečních sazeb. Průměrná sazba hypoték se tak na přelomu roku ocitne v blízkosti tří procent,“ odhadl.

Další růst sazeb nastane podle analytiků i v roce 2019. Česká národní banka totiž bude pokračovat ve zpřísňování své měnové politiky. V důsledku toho budou bankám dále zdražovat zdroje krytí hypotečních úvěrů.

„Zmíněná dvanáctiměsíční sazba PRIBOR se do konce roku 2019 zvýší až ke tříprocentní úrovni. Ruku v ruce s tím bude stoupat průměrná sazba hypoték. Do konce roku 2019 se dostane do pásma 3,75 až čtyř procent,“ míní Kovanda. Hypotéka se tak zřejmě opět stane podle něho „luxusním“ produktem, na který podstatná část tuzemských domácností bude muset zapomenout.