Stát dá 500 milionů korun na pomoc cestovním kancelářím, agenturám a průvodcům, oznámila Dostálová

Události, komentáře o podpoře cestovního ruchu (zdroj: ČT24)

Vláda vyčlení 500 milionů korun na podporu cestovních kanceláří, agentur a průvodců zasažených pandemií nemoci covid-19.  V Událostech, komentářích to řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Příslušný program chce představit na pondělním zasedání vlády.

Od počátku roku klesl počet aktivních cestovních kanceláří v Česku přibližně o stovku, řekla Dostálová. „Na začátku roku jsme jich měli zhruba 859, k 1. 10. jich evidujeme 759, to znamená, že je tam zhruba sto kanceláří pokles,“ uvedla ministryně.

„Ale to neznamená, že by zkrachovaly, spousta cestovních kanceláří sama uzavřela provoz nebo přerušila svou živnost. Ale devět kanceláři skutečně oznámilo úpadek,“ dodala s tím, že Česko má největší počet cestovních kanceláři a agentur na sto tisíc obyvatel v rámci Evropy. 

Vláda podle ní připravuje program Covid – cestovní ruch, který bude určen cestovním kancelářím, agenturám a průvodcům a pro který vláda vyčlení 500 milionů korun. „V pondělí na vládě bych právě tento program chtěla představit,“ dodala Dostálová.

Cestovní kanceláře a agentury mohly dosud využít programy Covid – nájemné, podporu pro osoby samostatně výdělečně činné nebo pro malé společnosti s ručením omezeným. Finance na nový program půjdou podle Dostálové z dosud nevyužitých peněz, které má k dispozici ministerstvo pro místní rozvoj ve svém rozpočtu. O podporu průvodců by se podle ministryně měla vedle vlády postarat i Praha.

Až se situace uklidní, stát by měl pomoci s podporou poptávky, řekla také Dostálová. Cílem podle ní bude vrátit lidi na území velkých měst, kde nyní turisté nejvíce chybí. Zatím se ale větší marketingová kampaň na podporu domácího cestovního ruchu nechystá, uzavřela.

Jiránek: Počet zaměstnanců v cestovním ruchu klesne podle odhadů o polovinu

Cestovní ruch a připojené oblasti jsou nejvíce postiženými částmi hospodářství, uvedl poslanec a místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Jiránek (Piráti).

„Podle současné situace se odhaduje, že z cestovního ruchu odejde 117 tisíc z 230 tisíc zaměstnanců, to znamená padesátiprocentní pokles. Pokud se to nezlepší do konce roku, bude to ještě horší,“ upozornil Jiránek v Událostech, komentářích.

Řekl také, že tržby v odvětví klesly podle aktuálních údajů oproti normálu zhruba o 61 procent. Červencový odhad uváděl, že se tržby ve srovnání s loňskem propadnou na 158 miliard korun, tedy téměř na polovinu.

Ještě větší ztráta se předpokládá u velkých měst závislých na zahraničních turistech. U Prahy experti očekávají pokles o zhruba 70 procent a u Karlovarského kraje o přibližně 60 procent. Cestovní ruch tvoří tři procenta z hrubého domácího produktu Česka.

Celá debata ve videu v úvodu článku.