„Slepičí hnízdo“ má vrátit dotace 22,5 milionu. Majitelé podle úřadu formálně převedli podíl

Písecká firma Agpi Vajax, patřící do skupiny, jež do letošního dubna vlastnila vepřín v Letech, musí podle rozhodnutí ministerstva zemědělství vrátit 22,5 milionu korun, které dostala díky dvěma dotacím na modernizaci slepičáren. Uvedl to ve středu server iRozhlas.cz. Firma se chce rozhodnutí ministerstva bránit soudně.

Firma zatím částku nezaplatila. Agpi Vajax podle Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) i podle českých institucí „uměle vytvořila podmínky pro získání dotace“.

„Ministerstvo zemědělství potvrdilo rozhodnutí Státního zemědělského intervenčního fondu o uložení povinnosti vrátit poskytnutou dotaci,“ uvedla pro iRozhlas.cz mluvčí fondu Vladimíra Nováková.

Pravomocné rozhodnutí, že firma musí vrátit zhruba 22,5 milionu korun, padlo v polovině května. Ministerstvo zamítlo odvolání proti vratce, kterou firmě už dříve vyměřil zemědělský fond.

Fond vedl s firmou dvě řízení o vrácení dotace z Programu rozvoje venkova, na modernizaci výrobny vajec ve Vrcovicích. Za jednu část má firma vrátit 13,5 milionu, za druhou devět. Firma proti rozhodnutím z loňského září podala odvolání, ministerstvo však postup fondu potvrdilo.

„Odvolací orgán našemu odvolání už jednou vyhověl a podruhé ne, tak já tomu nerozumím a nechci si myslet, o jaké hry tam může jít. Každopádně jsou tam dohady, jestli seno je produktem rostlinné výroby, nebo není, to je šílené. Bránit se budeme a v žalobě se bude žádat o odklad výkonu rozhodnutí soudu,“ řekl ve středu místopředseda představenstva firmy Agpi Jan Čech.

Podle OLAFu firma formálně převedla dvaapadesátiprocentní podíl dceřiné společnosti Agpi Vajax na Jiřího Leskovce a Petra Lacinu, aby splnila podmínky pro vyplacení dotace, aby příjemce byl začínající zemědělec. Obě firmy, jak uvedl iRozhlas.cz, mají sídlo psané na stejné adrese.

Zemědělský fond poslal firmě na konci května první upomínku. Pokud Agpi Vajax nezaplatí, pošle fond po měsíci druhou výzvu. „V případě, že ani po měsíci od druhé upomínky Agpi Vajax částku neuhradí, předáváme k exekuci,“ řekla serveru iRozhlas.cz Nováková.