Penta se chystá ovládnout sázkový kolos Fortunu. Nabízí přes 180 korun za akcii

Skupina Penta prostřednictvím dceřiné společnosti Fortbet Holdings Limited nabídne minoritním akcionářům společnosti Fortuna Entertainment Group odkup akcií na českém trhu za cenu 182,50 koruny za akcii.

Ve Fortuně chce Penta získat stoprocentní podíl, nyní vlastní 80,2 procenta. Lhůta pro doručení oznámení o akceptaci ze strany potenciálních zájemců o odkup akcií začne 23. ledna, oznámil Josef Němeček ze společnosti Patria, která bude odkup na českém trhu řídit.

Aktuální kurz akcií na pražské burze je 178,50 Kč.

Plán získat ve Fortuně stoprocentní podíl a stáhnout akcie Fortuny z veřejného obchodování oznámila Penta loni na konci března. Minoritním akcionářům, kteří tehdy vlastnili téměř 32 procent akcií, nabídla odkup za 98,69 koruny. Poté cenu zvyšovala.

Ve středu Penta uvedla, že chce být ve Fortuně dlouhodobým investorem bez plánovaného data exitu. Chce se soustředit na další intenzivní rozvoj Fortuny, a to zejména na trzích střední a jihovýchodní Evropy. „Vzhledem k tomu, že realizace těchto plánů bude finančně náročná, ovlivní to schopnost Fortuny vyplácet dividendy. Proto se Penta rozhodla navýšit svůj podíl na 100 procent a stáhnout akcie z veřejného obchodování na pražské a varšavské burze,“ uvedla společnost. 

Fortuna Entertainment Group vznikla v roce 2009, zaměřuje se hlavně na kurzové sázky. Původně česká firma s pětadvacetiletou historií působila v Česku, na Slovensku a v Polsku, v posledním roce skupina posílila svoji pozici v rámci regionu, když expandovala na rumunský a chorvatský trh. Zároveň v České republice jako první tuzemská firma získala licenci pro provozování hazardních her na internetu.