Penta prodala budovu Na Poříčí 30 čínské CEFC

Investiční skupina Penta Investments prodala zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí 30 v těsném sousedství administrativního centra Florentinum čínské CEFC za 25 milionů eur, tedy přes 650 milionů korun, potvrdil v úterý po podpisu smlouvy mluvčí Penty Ivo Mravinac. CEFC loni od Penty koupila v centru hlavního města i Florentinum za 283 milionů eur, což bylo v přepočtu 7,7 miliardy korun.

V mezinárodním tendru, který trval déle než pět měsíců, se utkali zájemci z Evropy, Asie a Severní Ameriky. „Dům je v centru a zrekonstruovali jsme ho s maximální péčí. Přesto mě překvapila agresivita nabídkových cen. Sedm investorů bylo ochotno dát více než dvacetinásobek ročního zisku před zdaněním. Pro Pentu je to úspěch srovnatelný s prodejem Florentina,“ uvedl ředitel pro rezidenční výstavbu Penty David Musil.

Rekonstrukci domu v sousedství administrativního komplexu Florentinum Penta dokončila ke konci roku 2014. Nejvýznamnějším nájemcem je v současnosti společnost Motel One, která provozuje řetězec 42 designových hotelů v Evropě, v obchodní části budovy pak sídlí lékárna sítě Dr.Max, prodejna luxusních hodinek Koscom a prodejna sýrů a italských specialit La Formaggeria. Pentě při prodeji radila firma Knight Frank.

Z dlouhodobého pohledu je to pro nás zajímavá investice, která navazuje na námi již vlastněné Florentinum. Nemovitosti jsou dnes velmi žádané a pro polohu budovy, její kvalitu i dlouhodobé smlouvy s nájemníky ji jednoznačně považujeme za dobrou příležitost.
Marcela Hrdá
výkonná viceprezidentka CEFC

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 32 tisíc lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2016 výše 8,5 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

Šestá největší privátní čínská firma CEFC v poslední době v Česku nakupuje. Získala například 60 procent ve fotbalové Slavii, majoritu ve výrobci nápojů Lobkowicz Group, polovinu ve finanční skupině J&T Finance Group, podíl v letecké společnosti Travel Service a investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media, s nimiž už ukončila spolupráci.