Pálenice v Buchlovicích očekává slabší sezonu. Stojí za ní nedostatek ovoce Pálenice v Buchlovicích zahajuje ve Zlínském kraji pravidelně sezonu jako jedna z prvních. Letos je ale méně ovoce než loni, navíc má nižší cukernatost a pálenky z něj tedy teče méně. Kvas je proto vhodné doslazovat cukrem. V těchto dnech se začínají pálit kvasy z raných švestek, ale nadále pokračuje i pálení letního ovoce. Fotografická exkurze do pálenice představuje technologii, ve které alkohol vzniká.
Příprava pálenky v pěstitelské pálenici v Buchlovicích na Uherskohradišťsku
Pálenice v Buchlovicích byla založena v roce 1970. Dříve se v ní topilo uhlím, později se přešlo na plyn
V roce 2015 skončila renovace pálenice za více než milion korun. Pálenice je vybavena hlavním kotlem o objemu 330 litrů, dvěma přepalovacími kotli a kolonovým systémem o objemu 180 litrů
Za minulou sezonu zvládli v zařízení obsloužit 2100 zákazníků a vypálit přes třiadvacet tisíc litrů absolutního lihu. Za letošní srpen a září v ní pálily více než tři stovky lidí
„Letos si myslím, že to bude slabší. Minulý rok jsme pálili do konce února, teď zatím zapisujeme do Nového roku a uvidíme, když tak budeme natahovat podle potřeby a podle zákazníků,“ uvedl vedoucí pálenice Jan Stockmann
V okolí se podle něj letos neurodilo mnoho švestek, velmi málo bylo meruněk
Provoz zahájila pálenice koncem července, podobně jako v předchozích letech. V Buchlovicích je totiž velký sad višní, které si lidé na kvas s oblibou kupují
Právě višně, třešně a meruňky se v pálenici zpracovávají nejdříve, už v létě. „Potom pokračují mirabelky, špendlíky. Pálili jsme i moruše, nějaké hrušky a směsky. Dvakrát jsme pálili hrozny. Pomalu začínáme švestky,“ řekl Stockmann
Ovoce má však podle něj letos nízkou cukernatost, která je pro výrobu pálenky zcela zásadní. „Takže pokud tam někdo nepřidá trochu cukru, aby se to vyplatilo za tu práci a za ty starosti, tak je toho alkoholu méně,“ uvedl Stockmann
Za den jsou pracovníci pálenice schopni zpracovat 3500 až 4000 litrů kvasu. Cena za litr absolutního alkoholu je v ní ve srovnání s minulou sezonou vyšší o dvacet korun, zákazníci za něj včetně DPH zaplatí 280 korun