OPEC+ překvapivě oznámil významné snížení těžby ropy

Saúdská Arábie a další členové skupiny OPEC+ oznámili dobrovolné snížení těžby ropy celkem o asi 1,15 milionu barelů denně. Jen Rijád se zavázal, že do konce roku vytěží o 500 tisíc barelů denně méně. Podle saúdskoarabského ministerstva energetiky je to preventivní opatření, jehož cílem je podpořit stabilitu trhu. Rozhodnutí zřejmě zvýší ceny ropy.

Další státy kartelu se zavázaly také k významnému snížení: Irák o 211 tisíc barelů denně, Spojené arabské emiráty o 144 tisíc, Kuvajt o 128 tisíc, Kazachstán o 78 tisíc, Alžírsko o 48 tisíc a Omán o 40 tisíc.

Kromě zvýšení cen ropy zřejmě rozhodnutí dále zhorší vztahy mezi Rijádem a Washingtonem. OPEC+ loni v říjnu popudil Spojené státy a další západní země, když se rozhodl od listopadu snížit těžbu o dva miliony barelů denně, což představuje přibližně dvě procenta světové poptávky. Spojené státy chtěly, aby naopak skupina těžbu zvýšila, a pomohla tak snížit ceny pohonných hmot, což by podpořilo globální ekonomiku.

OPEC+ zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu a další přední producenty v čele s Ruskem. Skupina se na celosvětových dodávkách ropy na trhy podílí zhruba 40 procenty.

Ruský vicepremiér Alexandr Novak již dříve uvedl, že Moskva prodlouží dobrovolné snížení o 500 tisíc barelů denně do konce roku 2023. Rusko přichází kvůli své invazi na Ukrajinu o evropské zákazníky a ostatním je nuceno prodávat s velkou slevou.