Nejen Fantomas má létající auto, nabízí je i newyorský autosalon

New York – Jeden z nejvýznamnějších autosalonů Spojených států, který právě probíhá v New Yorku, jakoby zahnal obavy výrobců z krize. Hlavní novinkou je prototyp létajícího auta – model má být v prodeji od příštího roku v přepočtu za víc než pět milionů korun.

Čtyři kola, dvě sedadla a navíc křídla – to je největší lákadlo veletrhu, létající auto s přezdívkou Transition. Dokázalo letět osm minut ve výšce 427 metrů rychlostí asi 180 kilometrů za hodinu. První modely by měly být dostupné v příštím roce.

Zájemci se ale hrnou už teď. Ještě před zahájením autosalonu jich bylo sto – museli složit deset tisíc dolarů jako zálohu, aby si auto mohli koupit, jakmile bude dostupné.

Cliff Allen, viceprezident pro prodej ve společnosti Terrafugia, která stroj vyvíjí, podotkl, že se jedná o první vozidlo na světě, které splňuje jak standardy Federálního úřadu pro letectví (FAA), tak Národního úřadu pro bezpečnost dálniční dopravy (NHTSA). Stalo se tak podle něj prvním „legálním pouličním letadlem“.

Automobilový průmysl má před sebou lepší časy

Všichni zúčastnění věří, že pro automobilový průmysl nastaly lepší časy. „Pamatuji si, jak jsme na takových autosalonech byli před třemi lety, bylo to jako na smutečním průvodu. Ne kvůli autům, ale protože si žádná firma nebyla jistá, jestli ještě za pár měsíců bude fungovat,“ vzpomíná Jesse Toprak, viceprezident pro marketing společnosti Truecar.com.

Naproti tomu nyní jsou automobilky optimistické a vymýšlejí nové trendy. BMW například láká na auto vyrobené z uhlíkových vláken s nulovými emisemi. „Když se podíváte na BMW i8, je to opravdu sexy auto budoucnosti, ale je to hybrid. Takže podle mě se ty dva trendy prolínají,“ říká Matt Delorenzo, šéfredaktor odborného časopisu.

Newyorský autosalon bude probíhat do 15. dubna. Čeká se ještě na představení novinek luxusních značek, určených zejména pro americký trh.

Ekonomika ČT24: Novinky na newyorském autosalonu (zdroj: ČT24)