Návštěvnost slovenských hotelů je letos výrazně menší než loni. Červen propad zmírňoval

Počet hostů v ubytovacích zařízeních na Slovensku se letos v červnu oproti květnu výrazněji zvýšil, nadále ale kvůli dopadům pandemie choroby covid-19 zaostával za loňskem. Informoval o tom v pondělí slovenský statistický úřad. Slovensko patří k nejoblíbenějším zemím pro české turisty.

Právě v červnu začali slovenští hoteliéři po zrušení většiny karanténních omezení plošně obnovovat činnost, podle dřívějších informací místní asociace hotelů a restaurací se ale ubytovacím zařízením příliš nedařilo ani na začátku léta.

Počet ubytovaných hostů na Slovensku v červnu stoupl oproti květnu zhruba na 193 500, tedy na pětinásobek. V meziročním srovnání to ovšem představovalo pokles o 68,3 procenta. V dubnu i v květnu ubytovací zařízení na Slovensku zaznamenala meziroční propad výkonů shodně o více než 90 procent.

„Cestovní ruch patří mezi odvětví ekonomiky nejvíce zasažená situací způsobenou šířením covidu-19. Rozsáhlá omezení cestování zejména na mezinárodní úrovni vedla i v červnu k velkému meziročnímu poklesu počtu hostů i přenocování,“ uvedl slovenský statistický úřad. Dodal, že Slováci tvořili více než čtyři pětiny z celkového počtu ubytovaných. Počet zahraničních návštěvníků klesl meziročně zhruba sedminásobně.

Cestovní ruch na Slovensku kvůli opatřením proti šíření koronaviru klesl už v březnu. V prvním letošním pololetí se tam ubytovalo 1,3 milionu lidí, tedy o polovinu méně než ve stejném období loni.

V roce 2019 služeb slovenských hotelů, penzionů a dalších podobných zařízení využilo rekordních 6,43 milionu hostů. Nejpočetnější zahraniční klientelu provozovatelů ubytovacích zařízení tvořili tradičně Češi.