Meta končí s plány na vlastní kryptoměnu a prodává technologie v oblasti digitálních plateb

Konsorcium Diem Association, které v roce 2019 založila společnost Facebook s cílem vytvořit novou kryptoměnu, postupně ukončuje činnost a své technologie prodává zhruba za 200 milionů dolarů (4,4 miliardy korun) malé kalifornské bance Silverage. Informují o tom deníky The Wall Street Journal (WSJ) a Financial Times (FT), které se odvolávají na zdroje obeznámené se situací. Americký internetový obr tak podle FT přiznává porážku ve svých kdysi vysokých ambicích v oblasti digitálních plateb.

Společnost Facebook, která se loni přejmenovala na Meta Platforms, představila plán na vytvoření nové digitální měny v červnu 2019. Platidlo se původně mělo jmenovat libra, později se jeho název změnil na diem.

Projekt od začátku čelil překážkám. Plány Facebooku totiž vyvolaly mezi regulátory, centrálními bankéři a politiky obavy, že nová digitální měna by mohla destabilizovat měnovou politiku, usnadnit praní špinavých peněz a narušit ochranu soukromí.

Facebook společně s řadou partnerů, včetně společností Paypal, Mastercard či Visa, vytvořil pro správu projektu konsorcium Libra Association, které se později přejmenovalo na Diem Association. Kvůli obavám z odporu regulátorů a politiků se však některé podniky z konsorcia brzy po jeho vzniku stáhly.