Lidé nakupují spíš levnější set-top boxy. Zájem o přístroje podporující HbbTV brzdí vyšší cena

Kvůli přechodu na nový standard vysílání DVB-T2 zaznamenávají obchody zvýšený zájem o televize a set-top boxy. Podle obchodníků nejčastěji lidé nakupují set-top boxy v ceně do tisíce korun. Vyšší cena tak brzdí zájem o přístroje, jež si rozumí s červeným tlačítkem na ovladači a spouští HbbTV, která nabízí přístup k dalším aplikacím prostřednictvím internetu jako iVysílání.

Televizory i set-top boxy připravené na DVB-T2 se teď dobře prodávají. Podle mluvčí společnosti Datart Evy Kočicové si zákazníci nejčastěji pořizují set-top boxy v cenovém rozmezí od sedmi set do osmi set korun.

Mluvčí e-shopu Alza.cz Patricie Šedivá zase přiblížila, že nejlevnější set-top boxy, které stojí kolem pěti set korun, se vyprodaly okamžitě.

„Zákazníci však vyhledávají i modely s dvěma tunery nebo s připojením na internet. Ty se pak pohybují v kategorii přes tisíc korun,“ dodal marketingový manažer společnosti Electroworld Tomáš Kovářík.

  • Přechod na DVB-T2 začne v Praze a ve středních Čechách z vysílačů Žižkov a Cukrák. Minutu před půlnocí 27. listopadu České Radiokomunikace vypnou vysílání programů České televize ve stávajícím standardu DVB-T. Od té doby lidé naladí jen signál v novém standardu DVB-T2. Jako poslední přijdou příští rok na konci května na řadu vysílače na Zlínsku.

Levněji, ale bez podpory hybridní televize

Po přechodu na nový standard vysílání DVB-T2 mají diváci možnost využívat funkce, k nimž vede červené tlačítko na jejich ovladači. Jde o HbbTV, tedy hybridní televizi, která vysílání na kanálu doplňuje pomocí internetového připojení o přístup k dalším aplikacím, v případě České televize třeba archivu odehraných pořadů iVysílání.

Pokud lidé kvůli přechodu na DVB-T2 pořizují set-top box a chtějí, aby přístroj podporoval také HbbTV, musí dobře vybírat. Ne všechny tuto funkci umožňují.

Překážkou může být fakt, že tato zařízení stojí víc. „Jejich cena začíná na hodnotě 1400 korun a tomu odpovídají i prodeje, které jsou v jednotkách procent,“ uvedla mluvčí Datartu Kočicová.

„Modely s HbbTV jsou i díky masivní propagaci vyhledávané, nicméně poměr je zhruba dvacet procent vůči modelům bez HbbTV. Na druhé straně se jedná o stovky prodaných kusů,“ konstatuje Kovářík z Electroworld.

„Nejprodávanější set-top boxy se pohybují v cenové hladině kolem sedmi set korun a kolem 80 procent všech prodaných zařízení je tak bez podpory HbbTV,“ potvrdil obchodní ředitel CZC.cz Tomáš Pilský.

Zkratka HbbTV znamená Hybrid Broadcast Broadband TV. Pro její využití je nezbytné mít také internetové připojení. Česká televize službu nazývá ČT bod. Uživatelé se přes ni dostanou nejen na archiv pořadů iVysílání a ke speciálním sportovním přenosům, ale i k dalším aplikacím typu Počasí, TV program, moderní teletext či dětské aplikace.