Koruna po skončení intervencí oslabuje, nákupy v eurech se Čechům prodraží

Události: Koruna dál oslabuje (zdroj: ČT24)

Česká koruna dál oslabuje. Euro Češi v pátek kupovali až o třicet haléřů dráž než ve čtvrtek. Důvodem je rozhodnutí centrální banky ukončit režim intervencí, který měl bránit českou měnu před velkým oslabováním. Část oslovených analytiků odhaduje, že kurz může v následujících měsících vystoupat až k pětadvaceti korunám za euro.

Prázdniny jsou v polovině a ti, kteří na dovolenou budou teprve vyrážet, se musejí připravit na to, že si připlatí – alespoň tedy za útraty v zahraničí, které budou platit v eurech. Těm, kteří chtějí cestovat na vlastní pěst, slabší koruna prodraží také letenky a ubytování. Naopak ceny zájezdů cestovní kanceláře měnit nebudou. „Na samotnou tvorbu zájezdů, které se připravují s více než ročním předstihem, a zejména v eurech nebo dolarech, to vliv nemá,“ ujistila mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Kdo například nakupoval tisíc euro přesně před měsícem, zaplatil o šest set korun méně než nyní. S tím, že bude koruna oslabovat, počítali při svém rozhodování i centrální bankéři. „Je to krátkodobý velmi malý výkyv a trh si najde za chvilku novou hodnotu, kterou si pravděpodobně již našel, a za dva dny o tom nebudeme ani vědět,“ řekl ve čtvrteční Devadesátce ČT24 viceguvernér České národní banky Jan Frait.

Silnou měnou přitom centrální banka doteď bojovala proti drahému zboží a energiím z dovozu. Protože ale inflace v Česku postupně klesá, korunu už podle viceguvernéra podporovat nemusí.

Například do jedné ze sítí obchodů se sportovním zbožím objednávají oblečení i vybavení ze zahraničí až tři čtvrtě roku dopředu. Kondici měny tak sice sledují, snaží se ale, aby výkyvy zákazníci moc nepociťovali a kurz si zajišťují dopředu. Dobrou zprávou je pak oslabování měny pro české exportéry – za zboží prodané do zahraničí dostávají v korunách více. „Případné oslabení o jednu korunu na 25 korun za euro si myslím, že by většina českých podniků, zejména těch exportně orientovaných, ocenila,“ řekl investiční stratég společnosti Conseq Michal Stupavský.

Koruna bude dál oslabovat i podle aktuální prognózy centrální banky. Většinu příštího roku by mohlo být euro za zhruba 24 korun a sedmdesát haléřů.