Kontrolní hlášení je podle veřejnosti absurdní

Podnikatelská veřejnost v on-line hlasování rozhodla, že povinnost podávat takzvané kontrolní hlášení je absurditou roku 2016. Důvodem jsou často sporné postupy úřadů, pokuty za systémové chyby a to, že nařízení ve skutečnosti nic nenahrazuje ani nezlepšuje, ale naopak přidělává další zbytečnou práci.

Od 1. ledna 2016 musí všichni plátci DPH podávat každý měsíc (fyzické osoby kvartálně) takzvané kontrolní hlášení, což je speciální daňové tvrzení, které ale nenahrazuje řádné daňové přiznání k DPH, ani souhrnné hlášení. Firmy musely poprvé kontrolní hlášení podat do 25. února.

Kontrolní hlášení k DPH jsou podle ministerstva financí jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Politická opozice je od začátku kritizovala. 

Nejvíce na zavedení kontrolního hlášení logicky doplatí malí a střední podnikatelé.
Irena Bartoňová Pálková
viceprezidentka Hospodářské komory

Každoročně vyhlašovaná Absurdita roku je česká anticena, kterou udělují Hospodářské noviny a společnost Communa za největší komplikace spojené s podnikáním v České republice. Má za cíl upozornit na zbytečné a často nesmyslné administrativní povinnosti a nařízení, které úřady ukládají podnikatelům.

Cena je od roku 2007 udělována v souvislosti s pozitivní cenou Česká spořitelna Živnostník roku a Vodafone Firma roku a veřejnost o ní rozhoduje pomocí on-line hlasování. Řada komplikací, na něž anketa upozornila, byla posléze zmírněna nebo zrušena.

  • Rok 2007: Povinnost podnikatele nahlásit prezentování na výstavě či prezentaci tři dny předem živnostenskému úřadu v místě, kde je umístěna jeho trvalá provozovna, a po skončení akce opět oznámit ukončení.
  • Rok 2008: Povinnost podnikatele nakládat s vytěženou zeminou jako s odpadem včetně veškeré administrativy, i když se zákon o odpadech nevztahuje na vytěžené neznečištěné zeminy. Příčinou povinnosti je prováděcí vyhláška k zákonu.
  • Rok 2009: Vyhláškou stanovená povinnost fyzioterapeutů mít v ordinaci ledničku, dvě nášlapné váhy a velké zrcadlo.
  • Rok 2010 : Povinnost podnikatelů nosit na úřad dokumenty, jako například výpisy z obchodního rejstříku, které jsou aktualizované on-line a úřad je má tedy sám k dispozici.
  • Rok 2011: Povinnost nosit při zakládání společnosti na rejstříkový soud dokumenty, které si státní správa může stáhnout z internetu, a to konkrétně výpisy z rejstříku trestů.
  • Rok 2012: Povinnost zaměstnavatelů přijímat brigádníky jen se vstupní prohlídkou. A to i když je potřebují pouze na jeden den.
  • Rok 2013: Přenesení odpovědnosti nespolehlivého plátce daně na podnikatele, který s ním obchoduje. A dále skutečnost, že některé úřady - Generální finanční ředitelství a Česká správa sociálního zabezpečení - svým postupem znemožňují podání přiznání a dalších hlášení prostřednictvím datové schránky či elektronické podatelny ve formátu PDF.
  • Rok 2014:  Povinnost hudebníků nahlásit provozovateli klubu a ochrannému svazu autorskému 20 dní dopředu seznam písní, které zazní na vystoupení, což znemožňuje hraní písniček na přání.
  • Rok 2015: Povinnost zaměstnavatelů handicapovaných podávat informace Úřadu práce, které sám už k dispozici má.