Z půl milionu firem chybí kontrolní hlášení asi od 80 tisíc

Události ČT: Z půl milionu firem chybí kontrolní hlášení asi od 80 tisíc (zdroj: ČT24)

Kontrolní hlášení poprvé odevzdávali všichni plátci daně z přidané hodnoty. Z půl milionu firem to neudělalo asi 80 tisíc. Ředitel finanční správy míní, že část z nich jsou takzvaní bílí koně nebo účelově založené společnosti. Úřady je budou prověřovat. Finanční správa ale vybrala od začátku roku na DPH o šest miliard víc než ve stejném období loni. Tvrdí, že toho dosáhla i díky kontrolnímu hlášení.

Povinnost kontrolního hlášení se týká 500 tisíc plátců DPH, 290 tisíc z nich ho musí podávat měsíčně, zbytek čtvrtletně. Podle průzkumu mezi firmami trvá jeho příprava nejčastěji jeden až tři dny. Více než 21 procent z nich s hlášením stráví více než tři dny.

Hospodářská komora se v souvislosti se zvýšenou administrativní zátěží a dodatečnými náklady podnikatelů obrátí na vládu s žádostí o kompenzace. „Nabízí se nějaká daňová úleva či zlepšení v platební či administrativní rovině, například v podobě pružnějšího vracení odpočtů DPH,“ uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý. „Máme projekty jako samovyměření, samoposouzení, kdy bychom vlastně ulehčili těm daňovým plátcům,“ uvedl ministr financí.

Délka přípravy kontrolního hlášení
Zdroj: ČT24

Určité změny zřejmě přijdou v polovině roku. Rozpočtový výbor ve sněmovně už doporučil zmírnění pokut. „Parlamentem aktuálně projednávané zmírnění sankcí ukládaných ve vazbě na podávání kontrolních hlášení ovšem považuji za samozřejmost, nikoliv kompenzující úlevu,“ podotknul šéf hospodářské komory.

Babiš: První vlna proběhla úspěšně

Za leden podalo kontrolní hlášení zhruba 245 tisíc plátců DPH, za únor to bylo obdobné. Zhruba 10 tisíc plátců DPH za leden kontrolní hlášení nepodalo, a porušili tak zákon. Povinnost se ovšem tehdy týkala pouze měsíčních plátců DPH. „Ta první vlna proběhla úspěšně, ta chybovost byla minimální a výběr daní funguje velmi dobře. Myslím si, že i tato další vlna proběhne ke spokojenosti všech,“ uvedl Babiš.

Kontrolní hlášení k DPH účinné od letoška jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Proti kontrolnímu hlášení je ale například opoziční TOP 09. Na konci loňského roku se odložení platnosti snažila prosadit ODS. Věcí se zabývá i Ústavní soud. Jestli hlášení zruší, rozhodne do léta.