Kongresy a veletrhy mohou letos ztratit více než 70 procent tržeb. Obracejí se na vládu

Spotřeba, tedy útraty účastníků kongresového, veletržního a eventového průmyslu mohou letos kvůli krizi klesnout o více než 71 procent, propad tak může být přes 100 miliard korun. Vyplývá to ze studie společnosti Economic Impact pro státní agenturu CzechTourism a Českou eventovou asociaci.

Zástupci odvětví na základě studie připravili výzvu vládě, aby přijala iniciativu NO COVID. Mělo by podle nich jít o soubor pravidel pro bezpečné konání akcí, která jsou pořadatelé schopni plnit.

Chtějí také získat náhradu za prokazatelně zmařené náklady. Předseda České eventové asociace Vít Rozehnal je odhaduje na 750 milionů korun pro střední podniky. Podpora by podle něj mohla být obdobná, jako získali organizátoři kulturních akcí. Podle generální ředitelky Kongresového centra Praha Lenky Žlebkové nebude možné se na čísla z loňského roku vrátit dříve než za tři roky.

Vláda by měla přispět také na bezpečnostní a hygienická opatření, která neznamenají jen nákup dezinfekčních a ochranných prostředků, doplnil Rozehnal. Zahrnují také například snížení kapacity, což se velmi projevuje na výsledných příjmech. Stát by měl podpořit také oživení poptávky.

Celkovou ztrátu podle Rozehnala není možné určit, protože stále není jisté, kdy se budou moci akce znovu začít konat. Podle autora studie Ondřeje Špačka z Economic Impact je úhrn propadu zhruba 20 miliard korun. To je podle něj částka, kterou by mohly firmy potřebovat, aby mohly vůbec přežít, řekl.